Studenții ar urma să primească 224 lei pe lună pentru chirie din partea universităților. Proiectul de lege a fost lansat în dezbatere de către Ministerul Educației.
Proiectul stipulează ca din 2025 să intre în posesia acestei sume toți tinerii care nu au prins un loc în cămin. Condiția obligatorie este ca aceștia să aibă un contract de închiriere cu proprietarul. Astfel, dacă până acum erau eligibili doar tinerii ai căror părinți au venituri mici, potrivit unui ordin de ministru aflat în dezbatere publică (până la finalul acestei luni) de anul viitor ar putea beneficia toți.
„Suma aceasta de 200 de lei mi se pare nesemnificativă”
Ordinul de ministru reglementează și subvențiile pe care le pot primi universitățile pentru funcționarea cantinelor, astfel încât tinerii să dea cât mai puțini bani pentru masă.
Anual, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” oferă peste 5.000 de locuri de cazare în căminele studențești, însă nu toți tinerii care fac cereri prind loc, așa că mulți ajung să stea în chirie. Bianca este în anul I la Drept și plătește peste 2.000 de lei pe lună chirie. Spre deosebire de alți studenți, aceasta a optat încă de la început pentru varianta chiriei. Cu toate acestea, nu o încântă prea mult ideea ajutorului de cazare în forma asta, pentru că suma i se pare prea mică.
,,Sunt din Huși. Am căutat aproape o lună chirie. Plătesc aproape 450 de euro, plus utilități, mâncare. Lunar, ajung să cheltui cam 700 de euro. E destul de costisitor. Stau și singură. Ce-i drept, nu am vrut niciodată la cămin, din start am vrut la chirie. Suma aceasta de 200 de lei mi se pare nesemnificativă, nu știu cât m-ar ajuta, poate ceva mâncare Dar și în Lidl dacă faci o vizită dai peste 200 de lei”, a declarat Bianca.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)