duminică, 19 septembrie 2021
AcasăLa ziActualitateStudenții ieșeni au protestat vineri împotriva eliminării gratuității la transportul feroviar

Studenții ieșeni au protestat vineri împotriva eliminării gratuității la transportul feroviar

Aproximativ 100 de studenți ieșeni au protestat, vineri, în fața Prefecturii din Iași, exprimându-și nemulțumirile referitoare la pierderea gratuității în cazul călătoriilor cu trenul. De asemenea, aceștia au mai susținut că vor să își exprime public nemulțumirile după ce au observat că „pentru Guvernul Cîțu studenții nu sunt o prioritate”.

Protestul Uniunii Studenților din România a fost organizat vineri în mai multe orașe din țară pentru a atrage atenția asupra acestui lucru, spunând că vor continua să militeze pentru drepturile tuturor studenților. Studenții cred că eliminarea gratuității va duce în primul rând la o creștere a ratei abandonului.

„Faptul că aveam gratuitate pe toate rutele, era un beneficiu extraordinar pentru noi, ne ajuta foarte mult. Să ne gândim de exemplu la cei care provin din medii defavorizate și care fără această gratuitate nu au acces la educație, la învățământ superior de calitate. Suntem ignorați complet, nu există deschidere din partea guvernanților absolut deloc pentru un dialog”, a declarat Florentina Trifan, președinte al asociației studențești PRIME Iași. Studenții spun că, fiind beneficiari direcți ai educației, dorința lor este să fie consultați înainte de a fi luată o decizie.

În schimb, Stelian Tudoriu, vicepreședinte zonal nord-est al Uniunii Studenților din România, a precizat că există un chestionar realizat pe 22.000 de studenți și distribuit în mediul online, din care a rezultat că 80% dintre studenți folosesc transportul feroviar. „Condamnăm măsurile luate de actualul Guvern și vom continua să ne manifestăm nemulțumirea în mod public”, au mai precizat reprezentanții Uniunii Studenților din România. Propunerea Guvernului a fost ca gratuitatea la transportul feroviar să fie înlocuită de o reducere a tarifului cu 50% pentru mijloacele de transport local în comun, pentru transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar.

Premierul Florin Cîțu a declarat,miercuri, că nu vede un capăt de țară în revenirea la reducerea de 50% în loc de gratuitate, în ceea ce privește transportul studenților. 

„Un alt subiect care a fost dezbătut și este în Ordonanța de Urgență: este vorba despre acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul studenților. Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de țară”, a subliniat premierul Florin Cîțu.

În acest context, acesta a venit și cu mai multe exemple și a enumerat câteva țări din Europa și reducerile la transport pe care le oferă. Potrivit acestuia, Austria oferă studenților o reducere de 60%, iar dacă aceștia călătoresc în grup, adulții și însoțitori călătoresc gratuit.

„În Belgia studenții au până în 50% reducere putând să aleagă într-o gamă largă de oferte, în Bulgaria studenții până în 26 de ani au 50% reducere, în Cehia elevii și studenții între 18 și 26 de ani au reducere de 75%, în Croația studenții au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Estonia studenții au 30%, în Finlanda 30%, studenții și elevii au reducere în Franța de 50% reducere în transportul feroviar. În Grecia nu există reduceri generale, în Irlanda reducerile variază între 40 și 50 %, în Italia tinerii până în 30 de ani, deci nu doar studenții, beneficiază de o reducere între 30 și 50%. În Luxemburg au transport gratuit, în Polonia 51% reducere, în Portugalia 25%. În Slovenia, până în 26 de ani – 30%, Spania – reducere 20% şi Suedia reducere la clasa a II-a şi oferte speciale de last minute, în Regatul Unit contra unei sume de 30 de lire poate fi achiziţionat un card în baza căruia tinerii între 16 şi 25 au reducere 33%, în Ungaria reducerea e de 50%”, a conchis premierul.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE