Cele mai folosite metode de eficientizare energetică în România

Data:

spot_img

36% dintre români cred că principală problemă în implementarea energiei verzi în România este birocrația și lipsa de sprijin din partea autorităților, potrivit unui studiu realizat de către Cult Research la cererea Freedom House România, în cadrul proiectului „Alfabetizare energetică, pentru o Românie eficientă și sustenabilă. Transfer de cunoștințe și creșterea conștientizării între România și Norvegia”.

La cele două bariere se adaugă și costurile inițiale ridicate și lipsa informațiilor și conștientizării publicului.

Cele mai cunoscute măsuri de eficientizare energetică

Cele 1.100 de persoane chestionate în cadrul cercetării au fost întrebate dacă au cunoștințe despre măsurile de eficiență energetică care pot fi aplicate în gospodărie. 76% au spus că da și doar 19% au răspuns că nu cunosc astfel de măsuri. 5% nu au dorit să răspundă.

Printre cele mai cunoscute metode de eficientizare a energiei amintite de respondenți se numără:

  • utilizarea becurilor cu consum redus de energie;
  • folosirea aparatelor electrocasnice cu clasă de eficiență energetică superioară;
  • reducerea consumului de apă caldă;
  • utilizarea unui termostat programabil pentru sistemul de încălzire și răcire;
  • închiderea echipamentelor electronice în mod corespunzător;
  • utilizarea sistemelor de iluminat cu senzori de mișcare.

Citește și: O soluție la scumpirea energiei: vecinii din bloc s-au unit și au devenit prosumatori

93% folosesc becuri cu consum redus de energie

La întrebarea care dintre metodele menționate anterior folosesc efectiv, 93% dintre respondenți au precizat că au acasă becuri cu consum redus de energie, în timp ce doar 22% folosesc sisteme de iluminat cu senzor.

În plus, aproximativ 68% au deja aparate electrocasnice cu clasă de eficiență energetică superioară, 59% închid corespunzător aparatele electronice, 54% reduc consumul de apă caldă și 53% utilizează un termostat.

Investiții în eficientizarea energetică

Din totalul de 1100 de respondenți, 754 au menționat că au făcut și investiții în ceea ce privește eficientizarea energetică.

Cei mai mulți, aproximativ 87%, au ales să-și izoleze locuința, 36% utilizează sisteme de încălzire și răcire eficiente energetic și 23% folosesc panouri fotovoltaice.

Întrebați care cred că sunt avantajele utilizării energiei reutilizabile, 68% din respondenți au adus în discuție reducerea impactului negativ asupra mediului prin emisii mai scăzute de gaze cu efect de seră.

Un alt avantaj menționat de 61% dintre aceștia a fost reducerea costurilor lunare la energie, în timp ce 57% consideră creșterea siguranței energetice și a independenței față de importurile de energie un beneficiu.

Citește și: De ce nu vor România și Polonia energia verde produsă acasă

Site-urile de specialitate, principala sursă de informare

Cercetarea Cult Reseach arată cu principala sursă de informare cu privire la eficiența energetică sunt site-urile de specialitate. 66% dintre respondenți intră pe astfel de site-uri, iar 46% apelează la cunoscuți care deja au implementat astfel de măsuri.

Eficiența energetică și sursele regenerabile de energie reprezintă subiecte de dezbatere în cadrul cercului de prieteni, familiei și pe forumurile de specialitate, conform studiului calitativ.

39% cunosc conceptul nZEB

Doar 39% au cunoștințe despre conceptul de clădire cu consum energetic aproape zero (nZEB), în timp de 49% nu sunt familiarizați cu această noțiune.

Respondenții care cunosc acest concept spun că printre cele mai importante măsuri care ar trebui luate pentru a transforma orașele în unele eficiente energetic sunt extinderea infrastructurii pentru transportul în comun electric și promovarea utilizării bicicletelor și deplasării pe jos.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway”. (ELES)

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...