Cine sunt politicienii care dezinformează și care contribuie la scăderea încrederii în proiectul european, creșterea euroscepticismul și contestarea valorilor democratice.
Numărul discursurilor populiste, anti-europene, dezbinătoare, extremiste este în continuă creștere în majoritatea statelor europene, potrivit unui analize realizată în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, sprijinit de European Education and Culture Executive Agency, realizat de un consorțiu al Freedom House România, Centrul Român de Politici Europene, G4Media cu Amapola – Progetti per la sicurezza delle persone e della comunita Asociazione (Italia) și think tank-ul Center for the Study of Democracy (Bulgaria).
Nivelul redus al educației media și scăderea încrederii românilor în politicile UE au creat mediul perfect pentru ca aceste dezinformări să se dezvolte la noi în țară. Situația este și mai gravă dacă ne gândim la anumite categorii ale populației: comunități mici urbane și rurale, tineri, persoane în vârstă, cetățeni care trăiesc în diaspora – vizați în mod specific de campaniile de dezinformare.
Care este adevărul
Una dintre aceste povești care au ca scop scăderea încrederii românilor în politicile europene este cea potrivit căreia vom fi obligați să mâncăm insecte, în mod special greieri. Informația eronată a fost prezentată și chiar susținută de mai mulți politicieni români.
La începutul acestui an, Uniunea Europeană a aprobat unele produse derivate din insecte ca fiind sigure pentru consumul uman. Chiar dacă avizul pentru aceste alimente prevede doar faptul că ele nu prezintă riscuri dacă sunt mâncate de oameni, dezbaterile pe această temă au dat naștere la 3 narațiuni anti-europene:
1. UE își obligă cetățenii să mănânce insecte împotriva voinței lor și/sau insectele și derivatele acestora existe deja în produse. Știri false pe această temă au fost semnalate în majoritatea statelor europene. În Olanda de exemplu au apărut știri false care au susținut că sunt deja forțați să mănânce „viermi de pământ” ca măsură de luptă împotriva „încălzirii globale”;
2. „Insectele sunt otrăvitoare” ori „nu sunt potrivite pentru consumul uman” – alimentând teoriile conspirației despre depopularea globală. „Principalele știri false care transmit această narațiune sunt despre insecte care conțin chitină și ecdisteron, substanțe prezentate ca otrăvitoare pentru oameni.
În realitate, ambele elemente nu sunt periculoase și pot fi consumate fără riscuri pentru sănătate” (https://edmo.eu/2023/02/28/eu-with-a-side-of-insects-a-delicious-treat-for-disinformers/);
3. UE este nevoită să recurgă la insecte din cauza consecințelor dramatice ale sancțiunilor impuse Rusiei / ale războiului din Ucraina, potrivit CRPE.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele ca alimente ar putea să fie soluția a mai multor probleme actuale: creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc.
Facebook, principalul instrument al dezinformării
Studiul a vizat modul în care aceste narațiuni s-ar răspândit în mass-media și pe rețelele sociale din România.
Total general apariții: 7.181
Distribuția pe mediile monitorizate:
Presa: 2.281;
TV: 210;
Radio: 10;
Social media: 4.680.
Citește și: 3 mari minciuni despre folosirea insectelor în alimente, în UE
Cine sunt politicienii care dezinformează. Simion, printre cei mai activi
Aprope 70% dintre informațiile legate de acest subiect au fost distribuie prin intermediul rețelei Facebook și doar 20% prin presă.
Printre cele mai vocale persoane care au comentat asupra acestui subiect se numără George Simion, avocatul Gheorghe Piperea și europarlamentarul Cristian Terheș.
Printre cei care au încercat să combată minciunile s-au numărat Dacian Cioloș și europarlamentarul Vlad Gheorghe.
Toți și-au exprimat punctele de vedere legate de produsele pe bază de insecte pe paginile lor de Facebook.
George Simion a reușit să strângă la o singură postare de acest gen peste 7.500 de aprecieri și aproximativ 2.000 de comentarii. Mesajul menit să stârnească panică a fost redistribui de 1.300 de ori e Facebook.
„Am spus că aici se va ajunge. Vor ca oamenii să nu mai mănânce carne, ci să mănânce în schimb insecte. Dezvoltarea creierului omului (sinapse) a fost ca urmare a consumului de carne gătită, dupa ce a descoperit focul. Asta ne spune știința.
Cum se vor dezvolta mental noile generatii dacă se vrea ca pruncii să nu mai mănânce carne?” este textul publicat de Cristian Terheș pe profilul său de pe Facebook. Postarea a adunat 1.800 de aprecieri și a fost distribuită de 1.000 de persoane.
Vedem astfel că aceste postări care au ca scop să dezinformeze și să creeze panică stârnesc reacții numeroase în rândul publicului la care ajung. Însă nu doar cei menționați anterior au susținut că UE ar urma să ne oblige că consumăm produse pe bază de insecte.
Acest narativ a fost alimentat de politicieni de la cel mai înalt nivel, inclusiv ministrul agriculturii Petre Daea (PSD) și Marcel Ciolacu (PSD).
Urmărește PressHUB și pe Google News!
Articol realizat în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, sprijinit de Comisia Europeană prin European Education and Culture Executive Agency, realizat de un consorțiu de organizații în România, Bulgaria și Italia.