București, 14 aprilie 2025. Un nou studiu făcut de Cult Research, în colaborare cu Geeks for Democracy, aduce o doză de optimism într-un peisaj marcat de incertitudini la nivel local și global. Rezultatele relevă faptul că românii se aliniază predominant valorilor progresiste și pro-europene. Aproximativ jumătate dintre români se identifică drept progresiști, ceea ce indică o deschidere către schimbare, modernizare și drepturi egale.
Doar circa unu din 10 români declară că au convingeri ferm suveraniste Această distribuție confirmă o tendință stabilă către apartenența europeană și respingerea izolaționismului.
România și Uniunea Europeană, parteneri egali în vremuri de criză
Majoritatea românilor (peste 60%) cred că Uniunea Europeană are un rol benefic în păstrarea păcii în Ucraina, iar aproape 70% afirmă că România este un partener egal al UE.
În ceea ce privește viitorul, trei sferturi dintre români resping categoric ideea cǎ Romania se va rupe de UE în următorii ani față de numai un sfert care cred în îndepăratarea de Europa.
La nivelul percepției privind alianțele internaționale, 55,4% dintre români cred că SUA vor întări controlul asupra NATO, în timp ce 44,6% se tem că Statele Unite ar putea părăsi alianța. Distribuția indică o încredere preponderentă, dar și o ușoară anxietate privind predictibilitatea politicii externe americane.
Paradoxul românesc nu se dezminte atunci când vine vorba despre nostalgie
Cu toate că majoritatea românilor sunt progresiști și proeuropeni, atunci când vine vorba despre perceptia despre ceilalți, aproape jumătate dintre români își consideră concetățenii nostalgici față de epoca Ceaușescu.
„Românii manifestă o anumită nostalgie față de vremurile trecute, un sentiment exploatat adesea de discursurile extremiste. Deși trecutul recent reprezintă o perioadă de tristă amintire, o parte semnificativă a populației pare să privească cu regret către perioada comunistă.
Drumul spre maturizarea democrației in România rămâne presărat cu provocări legate de încredere, polarizare și percepții despre lume. Pe măsură ce o societate se dezvoltă și are acces la mai multe resurse, apare tendința de a construi percepții tot mai dihotomice asupra realității.” Alexandru Zodieru, managing partner Cult Research.
„Românii își păstrează speranța și încrederea în democrație! Valorile progresiste și orientarea pro-europeană a majorității românilor confirmă că și atunci când vine vorba de opțiuni politice mai extremiste, acestea nu vin atât din convingere, cât mai de grabă dintr-o tendință anti-sistem și din cauza ofertei politice slabe. Și in ciuda contextului international și a calității produsului politic local, Românii nu și-au pierdut speranța și sunt mai pregătiți pentru venirea unei mișcări și a unor lideri progresiști, cu conținut și anvergură” a declarat Paul Kasprovschi, project manager Geeks for Democracy.
Studiul a fost realizat în aprilie 2025 de Cult Research, în parteneriat cu Geeks for Democracy, pe baza unui eșantion reprezentativ la nivel național de 800 de respondenți, prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviewing), având o marjă de eroare de ±3,5%.
Chestionarul a inclus afirmații dihotomice despre valori civice, percepții geopolitice și încredere în instituții internaționale.
Vizualizare grafică a rezultatelor cheie bazate pe mesajele suveraniste din campania electorală anterioară (diferențele până la 100% reprezintă opusul fiecareia dintre urmatoarele afirmații).
Poziționarea respondenților pe scala politică (diferențele până la 100% sunt mențiuni intermediare între cele doua opțiuni).
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com /geralt)