STUDIU | Ivermectina, niciun beneficiu în tratarea pacienților infectați cu COVID-19 cu forme medii sau severe

Cel mai mare studiu științific de până acum arată că Ivermectina nu are niciun beneficiu în tratarea pacienților cu o afectare moderată în urma infecției cu SARS-CoV-2. Trialul clinic randomizat a fost realizat în Columbia, pe 476 de pacienți – un grup de 200 de persoane a primit timp de 5 zile Ivermectină tablete orale și alte 200 de persoane au primit un placebo. Un medic ieșean specializat în medicina bazată pe dovezi spune că entuziasmul cu privire la descoperirea unui tratament al COVID-19 centrat în jurul Ivermectinei a apărut în luna iulie a anului trecut, când studii efectuate in vitro, în laborator, pe celule, arătau că exista un potențial al medicamentului de a reduce replicarea virală a SARS-CoV-2.

Însă, primele studii riguroase desfășurate, în urma testării pe oameni, arată că nu există astfel de beneficii. Studiul pe cei 476 de pacienți realizat în Columbia a fost publicat pe 4 martie în revista de medicină JAMA – The Journal of the American Medical Association, care este evaluată ca fiind între cele mai bune patru din lume.

„Acest studiu randomizat, cel mai mare de până acum, a concluzionat că durata simptomelor nu a fost redusă într-un mod semnificativ în rândul pacienților care au primit Ivermectină în comparație cu cei care au primit placebo. S-a concluzionat că dovezile din acest studiu nu susțin utilizarea Ivermectinei în tratamentul pacienților cu afectare moderată COVID-19”, a declarat conf. univ. dr. Ionuț Nistor, director executiv al Centrului Metodologic de Cercetare Medicală și Medicină bazată pe dovezi de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Specialistul mai spune că inițial cercetătorii aveau dubii cu privire la posibilitatea medicamentului de a se acumula la nivelul țesutului pulmonar și să inhibe replicarea virală în locul în care virusul este prezent cel mai repede după infecție. Însă în lipsa unor studii cu număr mai mare de pacienți, Centers for Disease Control and Prevention din SUA nu au recomandat utilizarea acestui medicament în tratamentul pacienților COVID decât în cadrul unor studii clinice controlate.

conf. dr. Ionuț Nistor

„Sunt mai multe medicamente utilizate ca terapie antiinflamatorie pentru infecția cu COVID-19: Plaquenil, Colchicină, iar în ultimul timp Ivermectina, toate folosite anterior în diverse patologii. Dar în momentul de față, singurele cu beneficii dovedite sunt Dexametazona, care reduce mortalitatea cu 30% la pacienții care au nevoie de oxigen sau ventilație mecanică, și Tocilizumab, un anticorp monoclonal, care reduce, la fel, atât mortalitatea, cât și progresia către nevoia de ventilație mecanică”, a precizat conf. univ. dr. Ionuț Nistor.

Greutatea acestor concluzii este dată de faptul că studiul respectă rigorile științifice ale cercetării derulate „în orb”. În momentul de față, în întreaga lumea mai sunt 65 de studii în desfășurare, fiind vorba despre studii care vizează utilizarea Ivermectinei în tratamentul COVID. „Concluzia autorilor a fost că la pacienții simptomatici, cu afectare medie COVID-19, un tratament de 5 zile cu Ivermectină, în comparație cu placebo, inițiat în primele 7 zile ale depistării infectării, nu reușește să reducă într-un mod semnificativ timpul până la dispariția simptomelor sau a spitalizării”, a concluzionat medicul ieșean.

partajează acest articol:
Madalina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Bode: ”Nu vorbim de o relaxare totală, vorbim de o relaxare prudentă. Vor fi controale”

Sâmbătă este prima zi în care se aplică măsurile de relaxare luate de Guvern după scăderea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 în ţară. Astfel, masca de protecţie nu mai e obligatorie în spaţiile publice neaglomerate şi s-au eliminat restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii.

VIDEO | Premierul clarifică dilema privind relaxarea la joburile cu toți angajații vaccinați: “Deocamdată, cu mască la locul de muncă, la interior”

Premierul a admis că s-a produs o confuzie chiar printr-o prevedere publicată într-un ordin al M. S.

Doi bărbați urmăriți internațional, unul dintre ei, albanez, pentru tentativă de omor, au fost depistați de polițiștii argeșeni și încarcerați

Cel de-al doilea urmărit internațional depistat și încarcerat e un român căutat de cinci ani.
partajează acest articol: