Singurătatea își lasă amprenta asupra creierului. Aceasta modifică activitatea celulelor nervoase, așa cum au demonstrat oamenii de știință de la Universitatea Stanford și Colegiul Dartmouth.
Cercetătorii au examinat creierul a 50 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 47 de ani cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională, care le-a permis să vadă cum funcționează creierul în timp ce desfășoară diferite activități.
Pentru acest experiment, voluntarii au răspuns mai întâi la întrebări despre trăsăturile lor de caracter iar apoi despre prieteni și cunoștințe. În acest timp, cercetătorii au verificat activitatea cortexului prefrontal medial, care este responsabil de interacțiunea socială, scrie Newsweek Polonia.
S-a dovedit că această regiune s-a activat la oamenii sociabili atunci când subiecții au răspuns la întrebări despre ei înșiși, precum și la cele despre rude și prieteni.
Creierul oamenilor singuratici a funcționat diferit. De pildă, cortexul prefrontal medial a fost mult mai activ atunci când subiecții au răspuns la întrebări despre ei înșiși decât atunci când li s-a cerut să vorbească despre cei dragi și despre prieteni.
„Este ca și cum imaginea creierului lor despre ei înșiși nu este legată de imaginea despre alți oameni. Acest lucru este în concordanță cu ceea ce simt oamenii singuri”, crede prof. Meghan L. Meyer de la Dartmouth Social Neuroscience Lab din Hanovra, autoarea principală a studiului.
Rezultatele experimentului au fost publicate în „Journal of Neuroscience”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: Pexels.com