Studiu | Suntem la coada clasamentului privind importanța acordată democrației

Data:

spot_img

Unul dintre factorii cu impact asupra conștiinței civice și implicării cetățeanului în viața societății civile este valorizarea, prețuirea democrației.

Studiul European Values Survey arată că democrația nu este foarte importantă și simțită că fiind prezentă în România la același nivel ca în alte țări Europene.

De fapt, suntem la coada listei, în ambele privințe, alături de Bulgaria, Slovacia, Slovenia și Croația.

Democrația este extrem de importantă pentru 49.2% dintre români (nota 10 pe o scală de la 1 la 10), în timp ce în Danemarca 77.7% dintre locuitori dau o notă maximă, 63.6% dintre italieni, 62.8% dintre polonezi.

Percepția românilor că locuiesc într-o țară democratică este de asemenea mai scăzută decât în alte țări europene.

Doar 12% dintre români percep că trăiesc într-o țară complet democratică (nota 10 pe o scală de la 1 la 10), în timp ce 29.8% dintre danezi își privesc țara astfel.

Există și țări în care contrastul dintre importanță și percepția vieții trăite într-o țară democratică este puternic (se regăsesc în cadranul din dreapta jos), cum ar fi Polonia sau Ungaria unde doar 8.9% dintre locuitori sunt convinși că trăiesc într-o țară democratică. Aici se manifestă un conflict real între valori și realitatea cu care populația se confruntă.

Datele au fost colectate în cadrul studiilor European Values Survey (EVS) și World Values Survey, realizate în perioada 2018-2022, în 88 de țări.

sursa – Wisemetry Research

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

Saab revoluționează lupta aeriană cu un ecosistem sincronizat de avioane și drone | Aktual24

Saab a prezentat un concept revoluționar pentru un avion...

O mașină a intrat în mulțime la târgul de Crăciun din Magdeburg: peste 60 de răniți

O mașină a intrat în mulțime la târgul de...

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE | Deutsche Welle

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE. AfD a...