miercuri, 28 iulie 2021
AcasăNewsletterStupefiant! Agenția de Mediu nu mai măsoară poluarea la Iași de un...

Stupefiant! Agenția de Mediu nu mai măsoară poluarea la Iași de un an

Alături de București, Iașiul este cel mai poluat oraș din România, dar Ministerul Mediului a oprit brusc măsurătorile pentru particulele PM 2,5 în octombrie 2019 și le-a dat drumul abia săptămâna trecută. Perioada se suprapune peste mandatul de 1 an al ministrului Costel Alexe la București.
* „Întrebați la minister de ce a fost oprită stația”, a spus șefa APM Iași.
* Cifrele prezentate luni de Reporter de Iași sunt îngrozitoare: toate dopurile din trafic în Păcurari, Bucium, Poitiers, Podu Roș înregistrează valori duble sau triple față de limitele maxim admise.
*Cifrele sunt prezentate în timp real de site-ul uradmonitor.com. Iașul e „roșu” la orele de vârf, în timp ce Europa rămâne verde.
*Pneumologul Traian Mihăescu: „Poluarea crește bolile vasculare cu 30-40% și produce autism la copii, trecând bariera placentară în timpul sarcinii”

Orașul Iași este unul dintre cele mai poluate orașe din țară, conform datelor oficiale. În acest context, primarul Mihai Chirica a primit o mână de ajutor de la colegul său Costel Alexe, care, din funcția de ministru al Mediului, a lăsat Iașiul, pe toată durata funcției sale, fără singura stație oficială pentru PM 2.5, una dintre cele mai periculoase particule găsită în exces în aerul din Iași.

Această imagine este șocantă. Cuprinde datele în timp real la PM 2.5 culese aseară în Iași, la ora 19.00. Zonele înroșite sunt poluate sever peste limita maxim admisă. În zonele galbene, poluarea este mică. Mențiunea scrisă în dreapta, pe galben, avertizează: „Există poluare dar redusă, vă puteți continua activitățile în aer liber”. Dar numai marcate cu galben pe hartă: Fundație-Copou și Cetățuia. Pe Șoseaua Nicolina se înregistrau aseară, la ora 19.00, 53ug/mc (alertă roșie). Galata – cifra șocantă de 114 ug/mc. La Selgros erau 38 ug/mc. Limita maxim admisă de particule PM 2.5 în suspensie este de 25 ug/mc

Poluarea înseamnă accidente vasculare

Aparatura pentru măsurarea gravimetrică a cantității de PM 2.5 instalată într-un singur loc din oraș, la stația APM din Cantemir, nu au funcționat din octombrie anul trecut până acum o săptămână. Reporter de Iași a dezvăluit în ediția de luni, 2 noiembrie, că ieșenii au la dispoziție un sistem paralel de monitorizare, cel realizat de start-up-ul timișorean Urad Monitor.

Aproape că nu există zi fără depășiri de valori la PM 1, 2.5 și 10, microparticulele în suspensie din praf și gaze de eșapament. Iar medicii explică și cum acționează aceste particule asupra corpului: inflamează țesuturile, rezultatul fiind cu 30-40% mai multe accidente vasculare, infarcturi și cancere pulmonare.

Aceiași medici spun că oamenii ar trebui să primească raport și avertizări de la instituțiile statului pe calitatea aerului exact așa cum primesc zilnic prognoza meteo.

ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE