SUA critică deciziile CCR și ale instanței supreme care au condus la închiderea a sute de dosare din cauza prescripției

Data:

spot_img

Raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2023 privind traficul de persoane, în capitolul dedicat României, critică deciziile instanței supreme și a Curții Constituționale privind termenele de prescripție a dosarelor, decizii care au condus la închiderea a sute de dosare, inclusiv câteva zeci în care erau cercetați sau judecați traficanți de persoane acuzați de fapte foarte grave.

În perioada iunie 2018 – octombrie 2022, Curtea Constituțională a României și Înalta Curte de Casație și Justiție au emis mai multe hotărâri, modificând modul de calcul al prescripției. „Înainte de aceste hotărâri, dispozițiile legale permiteau o pauză în calcularea termenului de prescripție în anumite perioade ale procesului juridic, ceea ce a dus la mai mult timp pentru ca autoritățile să investigheze, să urmărească penal și să condamne inculpații. Cu toate acestea, instanțele au constatat că aceste prevederi sunt neconstituționale. În consecință, în octombrie 2022, instanțele au schimbat metoda de calculare a termenului de prescripție, ceea ce a dus la respingerea a zeci de cauze, inclusiv a cazurilor de trafic de persoane”, se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.  

Traficanți scăpați de deciziile ÎCCJ și CCR

Această schimbare a condus la clasarea cazurilor, inclusiv trafic de persoane, care au fost deja supuși unor investigații și procese de judecată îndelungate și a subminat eforturile de combatere a traficului de persoane. „De exemplu, în ianuarie 2023, instanțele au respins un caz care implica cinci membri ai crimei organizate într-un caz de trafic sexual cu copii care datează de 12 ani, implicând două fete instituționalizate de 14 și 15 ani.  Tot în ianuarie 2023, aceeași instanță a respins un dosar în care erau judecați opt traficanți cunoscuți care, în 2011 și 2012, au exploatat mai multe fete minore în România și Italia. La începutul lunii martie 2023, instanțele au închis cazul unui fost șef de poliție care a ajutat un grup de traficanți ignorând plângerile depuse de victimele traficului de copii. Surse din sistemul judiciar au menționat alte câteva cazuri în curs care vor fi în curând supuse termenului de prescripție și vor duce la achitări, inclusiv cazuri care implică funcționari complici”, se mai arată în documentul oficialilor americani.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...