SUA intenționează să pună pe orbită grupuri de sateliți mai mici, mai puțin costisitori și mai stabili, care pot fi lansați aproape în fiecare săptămâna, a declarat adjuncta șefului Pentagonului, Kathleen Hicks, citată de New York Times.
Declarația ei a apărut pe fondul informațiilor despre amenințările legate de potențialul anti-satelit pe care Rusia îl dezvoltă.
SUA vrea să pună sateliți în spațiu aproape săptămânal
Potrivit lui Hicks, SUA se orientează spre lansarea unor „grupuri de sateliți mai mici, mai stabili și mai ieftini, care pot fi lansați aproape în fiecare săptămâna”.
„Multă vreme, sateliții noștri puteau fi numărați pe degete – sateliți de mărimea unui autobuz școlar, care necesitau decenii pentru a fi construiți și ani de zile pentru a fi lansați”, a reamintit ea.
În prezent, majoritatea sistemelor militare americane de sateliți sunt extrem de vulnerabile la un potențial atac, deoarece sunt foarte puține și foarte mari.
Războiul din Ucraina a arătat cât de vitale sunt aceste instrumente. Bazându-se în parte pe imaginile americane prin satelit furnizate de companii private, Ucraina a reușit să urmărească mișcările rusești mai eficient decât ar fi permis tehnologia în orice război anterior și să își mențînă sistemele de comunicații în ciuda încercărilor Rusiei de a le bruia.
Cât va aloca Pentagonul acestui obiectiv
Agenția spațială a Pentagonului va aloca aproape 14 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a construi noul sistem, potrivit documentelor bugetare, deși întârzierile Congresului în aprobarea bugetului pentru 2024 ar putea încetini acest proces, spun oficialii din domeniul apărării.
Continuarea, în aktual24.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Prea tarziu!