SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, în condițiile în care aproape nicio altă aplicație nu este la fel de populară printre copiii și tinerii din întreaga lume. Totodată, aproape niciuna nu este la fel de controversată.
SUA solicită vânzarea forțată a TikTok. De ce
Senatul Statelor Unite ale Americii a votat marți seara o lege care obligă vânzarea aplicației chinezești în SUA. Camera Reprezentanților aprobase și ea în weekend măsura iar președintele Joe Biden a anunțat deja că va ratifica legea.
TikTok ar trebui să se desprindă de compania-mamă din China, ByteDance, în 270 de zile, cu o eventuală posibilitate de prelungire a termenului limită cu o perioadă de grație de 90 de zile.
În cazul neîndeplinirii acestei condiții, TikTok ar trebui să fie eliminat din magazinele de aplicații. Prima consecință ar fi, în absența sursei de descărcare a aplicației, imposibilitatea de a atrage noi clienți.
O aplicație controversată
Inițiativa parlamentară americană împotriva TikTok provine din preocupările privind protecția datelor: ByteDance este suspectat că dă Partidului Comunist Chinez acces la informațiile private ale utilizatorilor.
Mai exact, că ar putea fi forțat să predea regimului de la Beijing detalii despre persoanele care folosesc aplicația, iar în SUA, aceasta înseamnă aproximativ 170 de milioane de oameni. Există totodată suspiciunea că algoritmii aplicației ar fi folosiți de China pentru propagandă și dezinformare. Compania neagă acuzațiile și critică presiunea la care este supusă din partea autorităților americane.
SUA solicită vânzarea forțată a TikTok. De ce investighează UE
Și Uniunea Europeană are TikTok în vizor – deși din motive complet diferite. UE a deschis deja proceduri juridice împotriva platformei în februarie, printre altele, pentru protecția presupus inadecvată a minorilor, dar și pentru opacitatea publicității.
Continuarea în Deutsche Welle!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!