OPINIE | România luptă cu mâinile goale în războiul informațional. Pradă sigură în calea dezinformării!

Data:

România luptă cu mâinile goale în războiul informațional. Actele de diversiune, comunicarea de informații false, propaganda pentru război, compromiterea unor interese de stat sunt infracțiuni pedepsite cu ani grei de închisoare conform Codului Penal.

Decizia Curții Constituționale a României din data de 16 februarie 2022 a lăsat România fără apărare în războiul informațional, au fost dezactivate practic sistemele de protecție, iar principalului serviciu secret, Serviciul Român de Informații i-au fost restrânse astfel atribuțiile de investigare și de documentare penală a acestor infracțiuni.

Vedem în tot acest timp cum abundă în mediul online, narațiuni ale progandei ruse de război, dezinformări și atacuri mediatice care sunt țintite pentru a debusola și a genera clivaje și disensiuni în societate.

Citește și: Cum luptă o agenție a statului cu traficul de persoane: video cu 500 de vizualizări, plătite cu 100.000 de euro

Cel mai periculos mesaj este cel care divizează societatea românească pe mai multe paliere: pro ucrainieni vs anti ucrainieni, pro război vs anti război, pro NATO/UE vs anti NATO/UE. Toate aceste clivaje odată instaurate în societate vor avea efecte pe termen lung și alimentează indirect un curent anti Occident și pro- Rusia, shift-u fiind foarte ușor de făcut între cele două narațiuni.  

 În plus, populația României, ca de altfel toată Europa, este expusă zilnic la narative de război, explicații mai mult sau mai puțin documentate și analize sau prognoze care sunt emise de unii așa zis analiști de casă ai posturilor TV. Lipsa de pregătire a jurnaliștilor pe teme de război și despre cum se relatează informații în perioade de conflict armat își spune cuvântul.

Citește și: O afacere care a explodat în România: mame surogat. Tinerele sunt racolate la vedere

Este foarte ușor și pentru cei inițiați, chiar experți, să cadă pradă unor intoxicări și să propage mai departe știrile false. Atenție: răspândirea de informații false care afectează securitatea națională este infracțiune!

Filmul evenimentelor recente care au pus SRI pe butuci deși eram în pragul războiului din Ucraina

La sesizarea Avocatului Poporului și a unui grup de deputați din AUR, PSD, PNL și Grupul minorităților naționale, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri, 16 februarie a.c. că este neconstituțională legea de aprobare a Ordonanței nr.6 din 2016.

Această ordonanță prevedea că SRI poate fi organ special de cercetare penală și poate pune în executare mandatele de supraveghere tehnică în cazul infracţiunilor contra securităţii naţionale prevăzute în Codul penal şi a infracţiunilor de terorism.

Totodată, CCR a declarat neconstituționale mai multe articole din ordonanța nr.6/2016 care este în vigoare și a fost emisă de Guvernul Cioloș, în mandatul ministrului Justiției, Raluca Prună, respectiv a fost votată de Parlamentul României aproape în unanimitate.

Mai mult ordonanța preciza obligativitatea tuturor instituțiilor din domeniul securității naționale și de ordine publică să transmită parchetului informațiile din care rezultă săvârșirea unor infracțiuni.

Comentariul integral poate fi consultat pe site-ul SĂPTĂMÂNA ONLINE.RO.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare, deși au 4 și 3 dosare penale

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare până...

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, 31 martie

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, de...