Pensionările din Justiție sufocă judecătoriile din Iași. Un magistrat are chiar și 2000 de dosare pe an.
La Tribunal, care funcţionează cu doar trei sferturi...
Încărcătura pe judecătora la Judecătoria Brăila a fost, în 2022, peste media națională de 1.370 dosare/judecător. Astfel, un singur judecători a avut de soluționat...
Ștefan Petronel Boancă a intrat în atenția românilor pe 24 august, în momentul în care a reușit să evadeze din sediul Poliției Municipiului Urziceni, acolo unde era audiat în cadrul unui dosar penal pentru furt în scop de folosință și conducerea unui autoturism fără permis de conducere.
Este chiar culmea să spui, pentru un lucru care s-a întâmplat acum 20 de ani, cu un om care a fost prins, a recunoscut că a plătit amenda, a făcut ceea ce a solicitat legea americană, să spui după 20 şi ceva de ani că nu mai poţi să faci politică.
În România, Justiția funcționează doar câteodată. Pentru Ion Iliescu, de pildă, a funcționat în sens invers, spre apărarea lui și a instituțiilor care l-au ajutat să pună mâna pe putere și să o păstreze vreme de 10 ani. Există și acum în sistemul juridic magistrați care par să apere monstruozitățile care au avut loc la trecerea de la regimul comunist la tranziția care nu se mai termină.
Procedural, analiza unui dosar parcurge două faze. Întâi, sunt verificate excepţiile care fac judecata imposibilă. De exemplu, dacă îţi dai în judecată vecinul pentru că a zgâriat maşina fratelui tău, judecătorul nici nu se va mai uita la fotografiile depuse la dosar şi nici nu va convoca vreun martor.
Dacă ne uităm în legislație, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, „durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță.
Inculpaţii din dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt, în general, persoane instruite, bine relaţionate, cu acces la expertiză şi care au mijloace complexe prin care ascund produsul infracţiunii, iar noi trebuie să ţinem pasul cu aceştia.