„Și aici la Constanța a fost Holocaust”. Așa a început dezbaterea de sâmbătă organizată în Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, care a precedat...
La numai doi ani după reabilitarea cu fonduri europene, o investiție de 38 milioane lei, dalele de pe străzile din centrul istoric al Constantei au început să sară, iar locul arată ca după bombardament. De vină este traficul rutier, spun autoritătile. După pavare, Primăria Constanța nu a restricționat circulația mașinilor în zona, deși acest tip de pavaj este destinat în principal circulației pietonale. Abia acum administrația locală a pus în dezbatere un proiect pentru restricționarea traficului auto, care ar putea fi pus în aplicare din toamnă. Primarul Decebal Făgădău a declarat pentru justitiecurata.ro că lucrarea se află în garanție, iar reparațiile vor fi făcute după ce zona va fi pietonală.
Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța a fost construit între secolele II-IV d.Hr. și este unic în sud-estul Europei, astfel de vestigii ale artei romane fiind rar păstrate până în zilele noastre. Însă valoarea inestimabilă a acestui monument istoric de categoria A nu a fost multă vreme înțeleasă și apreciată de instituțiile abilitate să-l protejeze, fapt pentru care, astăzi, monumentul se află în pericol de prăbușire. După schimbarea conducerii Consiliului Județean Constanța, în anul 2016, instituție în subordinea căreia se află monumentul, lucrurile au început să se miște în direcția corectă pentru salvarea monumentului, pe care autoritățile județene speră să îl reabiliteze cu fonduri europene.