Senatul României a adoptat o propunere legislativă prin care se înfiinţează Institutul pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pe perioada negocierilor de aderare. Potrivit proiectului iniţiat de un grup de parlamentari PNL, este vorba de o instituţie administrativă autonomă cu personalitate juridică, rolul ei fiind de a acorda asistenţă tehnică instituţiilor şi autorităţilor publice din Republica Moldova.
Cel mai grav pentru deputatul responsabil cu integrarea euroasiatică este că nici dânsul, nici ursul Igor nu au înțeles că oamenii sunt mai preocupați de sărăcie decât de visul lor de refacere a Uniunii Sovietice.
După închiderea urnelor de vot de la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice au prezentat rezultatele primului after-poll în care au arătat că Partidul Acțiune și Solidaritate au obținut un scor important.
Unionismul în R.Moldova este prezent în sondaje la 47%, dar este absent în viața politică reală. Nu există reprezentare politică unionistă, deci una dintre mizele alegerilor parlamentare este dacă unionismul va trece în Parlament.
De fapt marea realizare nu-i votul de azi,ci faptul că a reuşit să manevreze oligarhii şi pro-ruşii ca să se ajungă la un vot defel, pentru că anticipatele sunt la fel de greu de declanşat ca în România. În ultimul an Maia Sandu s-a profilat prin rezultate ca cel mai perfomant politician român al generaţiei sale, dacă faci raportul rezultate supra resurse avute la dispoziţie şi mediu ostil.
Vă mulţumesc celor care aţi mers astăzi la vot şi aţi pus umărul la întărirea democraţiei în Moldova. Democraţia noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în ţară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuşi să construim o ţară liberă şi un stat care se îngrijeşte de cetăţenii săi.
După ce anul trecut au ales-o președinte pe Maia Sandu, la pachet cu o agendă proeuropeană și reformistă, moldovenii trebuie să decidă dacă îi dau pe mână și instrumentul să o pună în aplicare: o majoritate solidă care să guverneze.
Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege noul Parlament, după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu.