Procesul privind blocarea exploatării miniere de la Roșia Montană a intrat în ultima fază, fiind închisă procedura prezentării cazului de către părți, astfel că se așteaptă decizia finală a Tribunalului de arbitraj, a anunțat, vineri, compania canadiană Gabriel Resources.
Compania canadiană Gabriel Resources cere cheltuieli de judecată în valoare de peste 60 de milioane de dolari (mai mult de 55 de milioane de euro) statului român, în procesul aurului de la Roșia Montană.
Guvernul a reușit însă includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO salvând astfel zăcămintele de aur cu munți cu tot din mâinile unor aventurieri economici – dar cu prețul unor despăgubiri de miliarde de euro. Cazul Roșia Montană e tipic pentru modul în care se mimează o investiție străină, cu angajări și comisioane grase în scopul unui contract prevăzut cu despăgubiri uriașe.
Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil.
Decizia a fost luată în urma recomandării ICOMOS – Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor – care a susținut înscrierea sitului și în Patrimoniul mondial în pericol deoarece în prezent nu există nicio certitudine că nu pot fi reluate activitățile miniere în zonă.
În cazul în care Gabriel Resources nu îndeplineşte condiţiile pentru obţinerea avizelor, statul român nu poate fi acuzat pentru acest lucru. Compania minieră poate demonstra că îndeplineşte aceste condiţii legale, iar în acest caz neacordarea avizelor este un abuz al statului.
Nu putem avea altă poziţie decât cea prin care pledăm pentru continuarea procedurii, pentru că UNESCO nu va veni cu bani, nu va veni nici cu alte legi de protecţie asupra acelui obiectiv.