4 cauze pentru arsuri la stomac

Data:

spot_img

4 cauze pentru arsuri la stomac. Arsurile sunt resimțite în partea superioară a abdomenului din cauza refluării acidului gastric în esofag. Acest disconfort apare cel mai des după mesele copioase sau atunci când ne aplecăm sau stăm în poziție orizontală.

Chiar dacă arsurile la stomac reprezintă o problemă comună care poate fi gestionată prin medicamente și schimbarea stilului de viață, episoadele frecvente pot afecta calitatea vieții sau ar putea indica prezența unor afecțiuni mult mai severe.

În continuare vom prezenta patru potențiale cauze ale arsurilor la stomac, pentru că tu să fii cât mai bine informat despre sănătatea ta. Trebuie menționat însă, că acest articol prezintă informații generale și nu tine locul unei consultații medicale. Pentru orice problemă medicală sau întrebări adiționale, este recomandată programarea la un medic specialist.

4 cauze pentru arsuri la stomac

PH-ul (potențialul de hidrogen) este esențial pentru funcționarea corectă a proceselor biologice care au loc în organismul uman. Menținerea nivelului optim al pH-ului este esențială pentru a asigura funcționarea corectă a enzimelor și a altor procese metabolice.

Atunci când pH-ul este prea acid, semnele și simptomele cele mai comune includ arsuri la stomac, dureri abdominale sau disconfort, vărsături și oboseală excesivă.

Discută cu un medic specialist pentru a afla care este importanța pH-ului, testele care pot fi efectuate și simptomele acestuia în funcție de tipul de dezechilibru (acid sau alcalin), pentru a putea primi informațiile si recomandările necesare cazului tău specific.

Citește și: Ce tip de masaj ți se potrivește cel mai bine

Dieta

Majoritatea episoadelor de arsuri la stomac sunt declanșate de alimentația și băuturile consumate.

Anumite tipare alimentare tind să declanșeze refluxul gastric, cum ar fi consumul excesiv de alcool, cafea sau băuturi carbogazoase, poziția orizontală  a corpului imediat după masă și mâncatul rapid.

Câteva alimente și băuturi care pot declanșa arsurile la stomac includ:

  • Alcoolul;
  • Ciocolata;
  • Roșiile, ceapa și fructele citrice;
  • Cafeaua;
  • Băuturile carbogazoase;
  • Menta.

Dacă arsurile la stomac apar după mesele zilnice, ar putea  fi necesară schimbarea tiparului alimentar.  Discută despre acest aspect cu medicul tău de familie pentru a primi recomandările corespunzătoare.

Ulcerul  peptic

Ulcerul este o rană deschisă și dureroasă care poate apărea oriunde în corp. În cazul ulcerului peptic, acesta se dezvoltă în interiorul stratului care căptușește stomacul și poate fi prezent fie în partea superioară a intestinului subțire, fie în esofag. 

Simptomul cel mai frecvent al ulcerului peptic este arsura la stomac. Dacă în cazul dietei, gradul cel mai ridicat de disconfort este imediat după fiecare masă, în cazul ulcerului peptic, gradul de disconfort este mai mare între mese și pe timp de noapte, atunci când stomacul este gol.

Ulcerul peptic netratat poate cauza complicații severe cum ar fi sângerarea internă, perforarea peretelui abdominal, blocarea tranzitului intestinal și creșterea riscului de cancer.

4 cauze pentru arsuri la stomac. Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este o versiune mai severă a arsurilor la stomac. De obicei, persoanele care prezintă două sau mai multe episoade de arsuri la stomac, pe săptămână, tind să fie diagnosticate cu această afecțiune.

Cele mai frecvente simptome ale bolii de reflux gastroesofagian includ regurgitarea alimentelor, arsurile la stomac, durerea în piept, tusea seaca si dificultate la înghițire.

Această problemă apare atunci când sfincterul de la baza esofagului nu se închide complet, ceea ce permite acidului gastric din stomac să urce în esofag și să provoace simptomele menționate mai sus.

Spre deosebire de arsurile la stomac episodice sau rare, boala de reflux gastroesofagian poate necesita tratament medicamentos sau chiar chirurgical.

Întrucât arsurile la stomac pot afecta calitatea vieții sau pot semnala prezența unor probleme de sănătate mai severe, episoadele frecvente, chiar și cele de intensitate mică, trebuie menționate medicului de familie pentru ca acesta să poată determina cauza și tratamentul corespunzător. 

Referințe:

  1. https://www.medlife.ro/articole-medicale/ce-este-ph-ul-tipuri-valori-interpretare
  2. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/ulcer-gastric-cauze-simptome-tratament-preventie

Sursa foto: Shutterstock

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...

Ministrul Rafila a schimbat-o pe dr. Betrice Mahler de la institutul Marius Nasta cu un fost deputat PSD

Deputatul USR Emanuel Ungureanu arată că ministrul Sănătății, Alexandru...

Tirania “seen” – ului

Ai primit mesaj pe Whatsapp? Nu ai scăpare! Ce...