miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img
AcasăSubiectivContributoriSuferința intelectuală a unei somități singuratice

Suferința intelectuală a unei somități singuratice

Presa este câinele de pază al democrației, nu cățelușul cărora politicienii să le arunce mingea. Mulți politicieni preferă jurnaliștii care sar după mingea aruncată în loc să se concentreze pe misiunea lor de pază. Este surprinzător contrastul dintre un interviu simulat și un interviu viu.

Un interviu real înseamnă și momente de conflict între ziarist și cel intervievat. Cei interesați despre cum se face meseria de ziarist politic pot urmări emisiunea Hardtalk de la BBC în care a participat politicianul indian Ram Madhav. 

În România, esența interviului dintre un „model” al jurnalismului, promovat de televiziunea publică, și un „model” al științei juridice și didactice a fost surprinsă printr-un titlu ce a rulat în timpul discuției dintre cei doi.

Maestrul ne spune povestea unei ființe superioare, dezamăgite de lumea rea și nerecunoscătoare.

Interviul omagial – ca stil jurnalistic consacrat al  maestrului – îl cunoaștem mai demult, de când acesta a luat un interviu fabulos unui prădător sexual, masculul Alfa de la Liceul Jean Monet, condamnat definitiv ulterior.

Apoteoza omagiului către bietul profesor îndrăgostit a fost întrebarea surpriză dacă inculpatul proaspăt ieșit din arest iartă victima pentru procesul penal declanșat.

Fostul ministru al Justiției devine, în viziunea unică și mult apreciată de o parte considerabilă a telespectatorilor, o ființă nevinovată care, în mod naiv, a crezut că va avea o operă completă de reformare a justiției.

Primul analist politic al țării – în opinia multor televiziuni- nu a atins, în opinia mea, aspectele esențiale ale mandatului fostului ministru. Și încercăm noi, umili epigoni ai marelui geniu al presei, să procedăm în acest sens.

Cooptarea unui membru al Comisiei de la Veneția în guvern a fost un demers strălucit al fostei guvernări. Acesta a devenit un vector esențial de comunicare, care a preluat misiunea de a ,,curma statul paralel” și de a stopa ,,abuzurile”. Somitatea a devenit o persoană importantă în mecanismul fostei guvernări și și-a asumat îndeplinirea obiectivelor politice ale coaliției de guvernare.

Răspunderea pentru deciziile police intervine la vot. Acțiunile coaliției din care a făcut parte domnul fost ministru sunt aprobate în continuare de votanții acesteia. Votul la alegerile prezidențiale a demonstrat că numărul de votanți ai coaliției este constant și că alegerile se pot câștiga din nou dacă votanții președintelui aleg să stea din nou acasă.

Dacă partidele care l-au susținut pe fostul ministru al justiției câștigă din nou alegerile, reforma justiției este o reușită politică recunoscută prin vot popular.

 Ar fi fost interesant să fi aflat împotriva cui a exercitat acțiunea disciplinară fostul ministru al Justiției și ce rezultat a avut un astfel de demers cathartic. Fostul ministru al justiției a dispus verificări cu privire la practica neunitară în materia liberărilor condiționate pentru a se afla dacă suntem în situația unor abuzuri judiciare. Nici în acest domeniu nu am aflat care a fost sa.

Fostul ministru al justiției, prin revocarea doamnei Kovesi, a câștigat pentru toții viitorii miniștri o autoritate asupra sistemului judiciar pe care nimeni nu a mai avut-o. Și am fi fost interesați să aflăm dacă această putere discreționară de revocare a procurorilor șefi a fost afectată în vreun fel de cele decise de judecătorii CEDO.

Un alt aspect interesant ar fi fost opinia profesorului de drept penal cu privire la utilitatea recursului compensatoriu, cu o analiză a avantajului derivat din caracterul de remediu efectiv recunoscut de judecătorii de la Strasbourg și a dezavantajului aferent reușitelor profesionale ale absolvenților precoce de ,,facultate”.

Înțelegem de ce maestrul presei s-a înecat în mod implacabil în ochii inteligenți ai unei somități juridice, ca o adolescentă la vederea lui Michael Jackson. Reforma justiției a fost atinsă de personalitatea domnului profesor de drept penal, fost procuror și fost judecător la instanța de contencios constituțional.

 Relevantă este mărturisirea doamnei Anca Alexandrescu, fostă consilieră a premierului și a liderului coaliției de guvernare, care ne informează că scoaterea președintelui din circuitul numirii procurorilor șefi a fost ideea personală a fostului ministru, idee cu care fostul lider al coaliției de guvernare nu fusese de acord. 

În acest moment nu ar fi trebuit să avem suferință intelectuală, ci satisfacția lucrului bine făcut de către un profesionist al dreptului. Marii reformatori nu au avut nevoie de recunoașterea contemporanilor, ci au crezut că istoria le va da dreptate.

Pentru votanții coaliției de guvernare suntem într-un film de succes în care fostul ministru al justiției a jucat un rol principal. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție este susținută în continuare de către Consiliul Superior al Magistraturii, ministrul justiției poate revoca arbitrar șefii de parchete dacă apreciază că se comit abuzuri și am avut o atentă evaluare de către juriștii cu experiență din parlament a cadrului legal de funcționare a sistemului judiciar.

Interviul ar trebui să fie la fel de glorios ca ,,Ultimul dans” al lui Michael Jordan, nu la fel de trist ca despărțirea lui Rose de Jack din ,,Titanic”.

Ca să parafrazăm pe Grigore Moisil, nu contează ce funcție ai avut, contează ce ai făcut cât ai fost în funcție respectivă. Și lucruri serioase și temeinice au fost făcute.

Păcatul nu poate fi decât al celor ce nu sunt de acord cu fostul ministru al justiției, indiferent de calitatea lor efemeră de colegi ai acestuia în cadrul Comisiei de la Veneția sau de judecători în cadrul curții de la Strasbourg.

Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE