Summit-ul NATO de la Washington. Alianța decide modernizarea strategiei de apărare și descurajare

Data:

spot_img

La împlinirea celor 75 de ani de NATO, alianța a decis, în cadrul unui summit organizat în capitala Statelor Unite, că este momentul pentru modernizarea capabilităților de apărare și descurajare a eventualelor atacuri.

Consolidarea angajamentului față de Articolul 5 al Tratatului de la Washington

Șefii de stat din țările membre și-au reiterat angajamentul pentru Articolul 5 din Tratatul de la Washington, conform declarației NATO emise în urma summit-ului organizat la Washington cu ocazia împlinirii a 75 de ani de alianță.

Citește și: Ce a făcut Orbán în primele 10 zile de la preluarea președinției Consiliului UE

Astfel, declarația NATO afirmă că „angajamentul nostru de a ne apăra reciproc și fiecare centimetru de teritoriu aliat în orice moment, astfel cum este consacrat în articolul 5 din Tratatul de la Washington, este ferm.”

Modernizarea NATO pentru a face față noilor provocări

Punctul 7 al declarației Alianței Nord-Atlantice propune accelerarea eforturilor de modernizare a capabilităților de apărare și descurajare pe care aceasta le posedă.

Astfel, Alianța își propune să organizeze mai des exerciții militare pentru a îmbunătăți capacitatea de răspuns a Alianței în caz de atac. De asemenea, se dorește sporirea capacităților NATO prin prioritizare a achizițiilor de armament și a sistemelor antiaeriene.

Citește și: O nouă grupare de extremă dreapta în Parlamentul European: Patrioții pentru Europa

O premieră la NATO

În premieră pentru NATO, alianța va dispune de un centru dedicat apărării în fața provocărilor cibernetice. Rolul său este de a răspunde în fața atacurilor cibernetice atât pe timp de pace, cât și pe timp de criză sau război, dar și de a îmbunătăți nivelul de securitate al rețelelor informatice ale NATO.

În plus, în conformitate cu deciziile luate la Summit-ul din Vilnius din 2023, NATO își propune să își dezvolte capacitățile de producție ale industriei de armament. Astfel, se dorește îmbunătățirea capacității de modernizare a statelor membre.

Acest acord a fost necesar în contextul în care Ucraina are nevoie de o aprovizionare sustenabilă cu armament provenit din statele aliate pentru a susține capabilitatea acesteia de a rezista în fața agresiunii ruse.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa Foto: NATO

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Val de explozii în Liban. Pagerele folosite de Hezbollah au explodat | The Epoch Times

Val de explozii în Liban. Pagerele folosite de Hezbollah...

Avertismentul unei mari companii miniere. Dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea duce la o penurie de cupru | Aktual24

Avertismentul unei mari companii miniere. Dezvoltarea inteligenței artificiale ar...