Summit-ul NATO de la Washington. Alianța stabilește obiectivele geopolitice

Data:

spot_img

La împlinirea celor 75 de ani de NATO, alianța își stabilește obiectivele geopolitice cu accent pe Ucraina, Rusia și China.

Ucraina, pe „cale ireversibilă”

NATO și-a exprimat susținerea față de eforturile Ucrainei de a se apăra în fața agresiunii din partea Rusiei. Alianța Nord-Atlantică s-a angajat să înființeze o unitate de antrenament pentru Ucraina. NATO își propune ca prin acest demers să-și sporească sprijinul acordat țării asaltate de Rusia, conform unei declarații a alianței.

Citește și: Summit-ul NATO de la Washington. Alianța decide modernizarea strategiei de apărare și descurajare

De asemenea, liderii statelor membre recunosc oficial în urma summit-ului faptul că Ucraina a intrat pe „calea ireversibilă a integrării euro-atlantice.”

Care e poziția față de Rusia

Rusia este condamnată ferm pentru agresiunea neprovocată pe care a început-o în Ucraina în 2022. Alianța critică Kremlinul pentru folosirea regulată a amenințărilor nucleare. De asemenea, NATO recunoaște că țara este implicată în acțiuni de destabilizare în statele membre prin metode de tactici hibride.

Citește și: Ce a făcut Orbán în primele 10 zile de la preluarea președinției Consiliului UE

Declarația face referire inclusiv la țări precum China, Iran și Coreea de Nord. Acestea sunt, în prezent, singurele state care susțin acțiunile unilaterale ale Rusiei. Pe când Iran și Coreea de Nord oferă echipament militar Rusiei, China preferă să furnizeze materii prime care pot fi folosite în industria de apărare rusă.

Cooperare cu statele din regiunea indo-pacifică

NATO se orientează spre o cooperare cu țările din regiunea indo-pacifică: Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud. Discuțiile cu liderii acestor state vin în contextul în care zona indo-pacifică este o zonă fierbinte din punct de vedere geopolitic.

Cooperarea dintre Alianța Nord-Atlantică și statele din regiunea indo-pacifică este de importanță strategică deoarece China devine din ce în ce mai agresivă în ceea ce privește această regiune, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

China are un interes crescut în regiune, mai ales în ceea ce privește Taiwan, un stat considerat de către Chica ca fiind parte din teritoriul său.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa Foto: NATO

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Surse. Marius Pieleanu nu intră în Comisia de Etică a SNSPA deoarece nu se face cvorum

Potrivit surselor Presshub, analiza sesizărilor depuse împotriva lui Marius...

INTERVIU. Fără sprijinul SUA, probabil Ucraina ar fi căzut. Ce este de fapt trumpismul | Universul.net

SUA au oferit sprijin Ucrainei prin echipamente militare și...