Sunt arestați elvețienii, dacă încălzesc locuințele la peste 19 grade? Fals.

Data:

spot_img

De parcă creșterea prețurilor la energie nu ar fi suficientă pentru ca oamenii din Elveția să-și facă griji, vine zvonul că vor fi amendați – și chiar condamnați la închisoare – dacă își setează termostatul la peste 19°C, scrie publicația Swissinfo,ch.

„Este adevărat?”

Într-adevăr, se spune că autoritățile elvețiene ar da amenzi uriașe de 3.000 de franci sau chiar i-ar trimite la închisoare , pe termene de până la trei ani, pe locuitorii care nu limitează temperatura în interior  la 19°C.

 Potrivit investigației Swissinfo.ch, totul ar fi pornit de la tabloidul elvețian Blick, care pe 6 septembrie a publicat o un articol care conținea următoarele afirmații:

„În situație de urgență, regula este să încălziți locuințele mai puțin. Și cei care încalcă regulile energetice ar trebui să se teamă. Încălcarea ordonanței privind gazele poate duce la pedepse cu închisoarea și amenzi.”

Totuși, Markus Spörndli, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri Economice, Educație și Cercetare, care este citat în Blick, a declarat pentru Swissinfo.ch că povestea a fost înțeleasă sau interpretată greșit.

Spörndli a asigurat nimeni din țară nu riscă să primească o penalizare pentru că a crescut căldura în casă.

„În prezent nu ducem lipsă de electricitate sau gaze naturale în Elveția”, a scris el într-un e-mail. „Prin urmare, nu există restricții sau interdicții în vigoare privind utilizarea energiei, care ar putea fi încălcate.”

Ordonanța privind gazele, menționată de Blick, face de fapt parte dintr-un plan în patru pași pe care Berna îl propune pentru a face față unei penurii de gaze, despre care oficialii au spus că „nu poate fi exclusă în această iarnă, având în vedere situația geopolitică”.

Citește și: O minciună care se răspândește. UE nu ne obligă să mâncăm gândaci

Măsurile depind de gravitatea situației.

Acest proiect de ordonanță a fost trimis spre consultare părților interesate, care au termen au până pe 22 septembrie să își împărtășească punctele de vedere.

Dacă guvernul va decide vreodată să continue cu acest plan, limita de încălzire nu ar fi neapărat implementată imediat – asta, în caz că va fi vreodată.

De fapt, măsurile luate ar depinde de gravitatea situației.

Primul pas ar fi ca oamenii să fie sfătuiți să-și reducă consumul. Doar dacă lucrurile nu se îmbunătățesc, autoritățile ar trece la a treia etapă, care include obligarea consumatorilor – începând cu clădirile publice și birourile și apoi, doar dacă este necesar, gospodăriile – să plafoneze încălzirea la 19°C.

Această regulă s-ar aplica numai spațiilor încălzite cu gaz. Potrivit guvernului, gospodăriile consumă mai mult de 40 % din gazele naturale din Elveția, așa că această restricție ar putea avea un impact asupra consumului general. Prin urmare, respectarea este o chestiune importantă. Teoretic, sunt posibile sancțiuni în cazul unei penurii grave de gaz, a spus Spörndli pentru Swissinfo.ch.

Citește și: A venit momentul ca Bruxelles-ul să blocheze banii europeni pentru România?

30 sau 3.000 de franci elvețieni

Cu toate acestea, după cum a explicat Spörndli, procesul de emitere a unor astfel de amenzi ar fi greoi. Autoritățile ar trebui să analizeze fiecare caz în mod individual, deoarece sancțiunile prevăzute de lege nu sunt amenzi administrative de tipul celor pe care poliția le poate emite pur și simplu, cum ar fi cele pentru încălcările legislației rutiere.

Dacă autoritățile ar emite vreodată o amendă cuiva care încalcă o regulă cu privire la încălzire, un judecător ar putea considera 30 de franci un nivel rezonabil, dar poate că o amendă de 3.000 de franci nu ar fi considerată proporțională cu infracțiunea, a spus Spörndli.

În ceea ce privește pedeapsa închisorii, deși este posibilă teoretic, greu de crezut că un judecător ar considera acest lucru proporțional cu fapta.

Dacă o restricție privind încălzirea locuințelor ar intra vreodată în vigoare, purtătorul de cuvânt crede că majoritatea oamenilor ar urma-o, la fel cum cei mai mulți s-au conformat cu măsuri precum distanțarea socială sau lucrul de acasă, în apogeul pandemiei de Covid-19.

„În Elveția, avem încredere co oamenii respectă legea”, a spus el.

Citește și: Partidul, banii noștri, propaganda lor

Verdict: fals

Autoritățile elvețiene nu amendează și nu trimit la închisoare oamenii pentru că își încălzesc casele peste 19°C. În prezent, nu există o lipsă de gaz și nici restricții privind încălzirea. O propunere de ordonanță pentru introducerea unei astfel de restricții este încă în curs de consultare.

Ar intra în vigoare numai în cazul unei penurii grave de gaze naturale. Amenzile sunt în teorie posibile, dar autoritățile ar fi dificil să le emită. Pedeapsa cu închisoare e și mai puțin probabilă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...