Musculiţele descoperite de cercetătorii de la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi în Dunele Marine de la Agigea nu trebuie să sperie turiştii sau eventualii vizitatori ai rezervaţiei naturale, susţin, chiar de la malul mării, entomologii ieşeni.
Aceştia au anunţat săptămâna trecută descoperirea a două noi „moth flies” (muşte-molii). Despre una dintre aceste musculiţe, Clogmia albipunctata, cercetătorii spun că se găseşte probabil, în “majoritatea locuinţelor din România (…) fiind localizată de obicei în încăperile cu un grad mai mare de umezeală, cum ar fi băile”. În lucrarea ştiinţifică ce anunţă descoperirea musculiţelor de nici trei milimetri, acoperite cu un puf argintiu, se arată că pot reprezenta un pericol epidemiologic, fiind un posibil cauzator de miaze.
Citește și Fură aplicația Tik-Tok marile secretele ale comunei Stâlpeni?
Miaza este o boală parazitară, provocată de infestarea cu larve de insecte. Muştele îşi depun ouăle pe piele, în orificiile naturale, urechi, nas, gură, pe plăgi sau pe lenjeria umedă, larvele intră în piele sau în cavităţile naturale, iar paraziţii erup apoi la suprafaţa pielii. Cu toate acestea, insistă entomologii, astfel de cazuri sunt extrem de rare, titrează Ziarul de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!