Superstiții și obiceiuri de Anul Nou, la români

Data:

spot_img

Superstiții și obiceiuri de Anul Nou au și românii, la fel ca toate popoarele lumii care sărbătoresc pe 31 decembrie trecerea într-un an calendaristic nou. Este această credință că tot anul va fi așa cum l-ai început în noaptea de Revelion.

Unele superstiții și obiceiuri de Anul Nou sunt vechi, trecute de la o generație la alta, altele sunt noi sau adoptate din Vestul Europei sau din SUA.

Chiar dacă crezi sau nu în aceste superstiții și obiceiuri de Anul Nou, adaugă o notă specială atmosferei festive și reflectă dorința firească de a avea noroc și prosperitate în noul an.

Iată câteva superstiții și obiceiuri de Anul Nou

Portul hainelor noi

O tradiție comună în România este aceea de a purta haine noi în noaptea de Revelion. Se crede că acest gest aduce prospetime și noroc pentru anul care începe.

Trecerea anului cu dreptul

O altă superstiție este aceea că, la miezul nopții, este important să treci în noul an cu dreptul. Astfel, mulți români își doresc ca primul pas făcut în noul an să fie cu dreptul pentru a aduce noroc și prosperitate.

Bani în buzunar

Un al obicei este acelea de a avea o sumă de bani, oricât de mică, în buzunar, ca să ai parte de bani în noul an care începe.

Mâncatul de pește și struguri

O credință mai nouă este cea conform căreia este bine să mănânci pește și struguri în noaptea de Revelion. Peștele, pentru a trece printre probleme ca aceste animale prin apă. Strugurii, câte o dorință pentru fiecare boabă aferentă lunilor anului. Deci, 12 boabe.

Uratul

Tinerii merg din casă în casă în noaptea de Anul Nou, urându-le gospodarilor, de asemenea, prosperitate și multă sănătate în noul an. Uratul sau plugușorul are origini legate de recoltă.

Masa bogată

Este obișnuit ca românii să pregătească o masă bogată în noaptea de Revelion, cu speranța că aceasta va aduce prosperitate și belșug în anul care începe. Se crede că alimentele bogate și variate aduc noroc și bunăstare.

Citește și: Cea mai bună rețetă de salată boeuf

Spălatul cu apă de ploaie

Se spune că, dacă te speli cu apă de ploaie în prima zi a Anului Nou, vei fi ferit de boli și vei avea un an sănătos.

Căsătoria în Anul Nou

Există o superstiție conform căreia căsătoria în prima zi a Anului Nou aduce noroc și fericire în cuplu. Mulți tineri aleg să-și unească destinele în această zi specială, sperând la o viață plină de iubire și armonie.

Fie că sunt respectate cu strictețe sau luate cu un zâmbet, aceste superstiții și obiceiuri de Anul Nou adaugă o notă de magie și optimism în atmosfera sărbătorilor de iarnă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Burse UWC pentru elevii din România la colegii internaționale

Tinerii din România au acum ocazia candida pentru una...

Ajunul Crăciunului: Cele mai frumoase tradiţii românești | Monitorul de Cluj

Ajunul Crăciunului este o zi încărcată de semnificații, tradiţii...

Cum să-ți menții unghiile sănătoase în sezonul rece? – 3 pași simpli

Iarna îți poate pune unghiile la încercare mai mult...