SURSE Bode nu pleacă din Guvern, la rotativă. Vehiculat pentru Secretariatul General al Guvernului

Data:

spot_img

Ministrul de Interne, Lucian Bode, poate cel mai contestat membru al guvernului Ciucă, rămâne pe poziții și în următorul cabinet condus de Marcel Ciolacu, susțin surse din cadrul Coaliției majoritare.

În ultimele zile, numele lui a fost vehiculat ca viitor șef al Secretariatului General al Guvernului (SGG), care la rotativă, conform protocolului, ar trebui să aparțină PNL. Doar că atât Marian Neacșu, actualul șef al SGG, cât și PSD doresc foarte mult să mențină această instituție, fiind în stare să cedeze chiar un minister pentru secretariat.

Așadar, nu este limpede în acest moment la cine va ajunge SGG, dar pare din ce în ce mai clar faptul că Lucian Bode nu pleacă din guvern. De la Palatul Cotroceni se dorește continuitate și liniște, susțin surse din cadrul coaliției, motiv pentru care rolul lui Bode este să țină partidul strâns, fără dizidenți care să se manifeste public până la alegeri.

Inițial, informații de culise arătau că ministrul de Interne, Lucian Bode, părea că așteaptă doar rotativa pentru a oficializa părăsirea primei scene a politicii, mai ales după ce zilele trecute a pierdut alte două procese intentate Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, care a stabilit fără tăgadă că și-a plagiat teza de doctorat. Totuși, Bode rezistă, devenind din ce în ce mai puternic în PNL, partid pe care se pare că își dorește să-l conducă după alegerile de anul viitor.

Cine rămâne dintre miniștri PNL

Din actualul guvern singurul care pleacă este Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Turismului. Virgil Popescu, Bogdan Aurescu, Ligia Deca vor rămâne și în guvernul Ciolacu, susțin sursele citate. Lor li se va adăuga cel mai probabul Sebastian Burduja, favorit pentru portofoiul de la Finanțe.

Super-ministerul și super-agenția, șefi peste companii cu contracte de miliarde de euro

Secretariatul General al Guvernului a fost gonflat în ultimii doi ani, adăugându-se noi atribuții și posturi, așa încât a ajuns un super-minister. Inițial PNL, dar mai ales Nicolae Ciucă, ar fi fost de acord în principiu cu solicitarea PSD de a păstra SGG, potrivit surselor citate.

Doar că lucrurile s-au schimbat în ultima săptămână, din momentul în care proiectul privind înființarea unei super-agenții  care i-ar transforma pe Marcel Ciolacu și Marian Neacșu în șefi peste toate companiile administrației centrale și locale a ajuns în Parlament pentru dezbatere.

Deși proiectul aparține guvernului, premierul Ciucă dându-și acordul pentru înființarea ei în acești termeni, nemulțumirile din PNL au repus pe tapet oportunitatea cedării SGG.

Parlamentarii PNL au cerut modificarea proiectului și eliminarea prevederilor care dau premierului, secretarului general al guvernului și șefului noii agenții putere absolută asupra conducerii companiilor de stat din țară și din București.

Dacă proiectul va fi votat în Parlament în forma inițială, iar SGG ar ajunge la PSD, firmele Consiliilor județene, ale primăriilor, care pot derula proiecte majore de utilități, vor depinde în totalitate de Marcel Ciolacu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related