Curtea Constituţională dezbate marţi obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%.
UPDATE: Legea privind impozitarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională în integralitatea sa.
„În ziua de 15 decembrie 2020, Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, formulate de Avocatul Poporului şi respectiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va redacta într-un termen scurt și se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a transmis CCR într-un comunicat de presă.
_____________________________
Judecătorii constituționali vor accepta impozitarea pensiilor speciale, la nivelul propus în legea care a fost adoptată de Parlament. Dar va exista o categorie exceptată, magistrații, potrivit surselor Newsweek România.
Altfel spus, legea care prevede impozitarea o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi de 85% celor care depăşesc această valoare va fi declarată neconstituțională, mai puțin prevederile privind magistrații.
CCR a amânat de patru ori până acum pronunţarea pe proiectul adoptat încă din iunie.