Judecătoarea care i-a eliberat pe Sile Cămătaru și pe Liviu Dragnea va fi delegată vicepreședinte al Curții de Apel București

Data:

spot_img

Potrivit unor surse judiciare, Adriana Pencea (foto), judecătoarea de la Giugiu care i-a eliberat pe Sile Cămătaru și pe Liviu Dragnea înainte de termen din închisoare va fi delegată vicepreședintă a Curții de Apel București (CAB).

UPDATE Informația este confirmată oficial de ordinea de zi a Secției pentru Judecători a CSM din 26 septembrie.

Pencea va fi delegată vicepreședinte la CAB în locul Anei Maria Ganu, pensionată de la 01.10.2024.

Judecătoarea Adriana Pencea (fostă Filip) era șefa Tribunalului Giurgiu și a făcut parte din completul care a admis, pe 15 iulie 2021, cererea de liberare condiționată a lui Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de pușcărie în Dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.


Tot Pencea, în aprilie 2024, a decis, alături de un alt coleg de complet, restituirea la DNA a altui dosar a lui Liviu Dragnea, cel al vizitei în Statele Unite ale Americii.

Plătit din restaurantul socrului

Potrivit declarației de avere, soțul acesteia, Aurelian Pencea este angajat al SC Amon SRL Giurgiu, firmă care i-a plătit anul trecut un salariu de 600.000 de lei net, adică 50.000 de lei net/lună, echivalentul a 10.000 de euro. Anul trecut, restaurantul familiei de pe malul Dunării, din portul Giurgiu, a avut un profit de 318.000 de lei, jumătate din salariul soțului judecătoarei.

Societatea care administrează restaurantul Perla este condusă de Marin Pencea, (80 de ani) socrul judecătoarei Pencea.

Tot Pencea este cea care a decis rejudecarea procesului afaceristului Puiu Popoviciu, condamnat definitiv în 2017 de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Pencea a admis o cerere de revizuire a fugarului Popoviciu, stabilit la Londra, după ce a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru o pagubă adusă statului de 300 de milioane de euro prin afacerea „Băneasa”.

Cercetată fără finalitate

În 2013, judecătoarea de la Giurgiu era investigată de Inspecția Judiciară după ce l-a eliberat pe interlopul Sile Cămătaru din închisoare. La momentul respectiv, ea susținea că nu știe cine e Sile Cămătaru, deoarece în acte avea alt nume și nu știa cum arată de la televizor.

În mass-media a fost vehiculată suma de 100.000 de euro, care ar fi fost preţul eliberării interlopului, iar banii au ajuns la magistraţi. Ulterior, nu s-a mai auzit nimic de această anchetă, iar suspiciunile nu au putut fi dovedite de procurori.

Nu este clar cum judecătoarea Pencea a ajuns de la Giurgiu la Curtea de Apel București. Cel mai probabil, ea a fost adusă la București prin delegare internă, la cererea președintelui CAB de atunci, Lia Savonea. Prin această metodă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este evitat și nu are un cuvânt de spus în procedura delegării.

În prezent, CAB este condusă de Liana Nicoleta Arsenie, președinte și vicepreședinții Ana-Maria Ganu, Sabina Daniela Adomniţei și Emilian Constantin Meiu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related