UPDATE Șefii AMEPIP și-au înaintat, condiționat, demisiile. Reprezentanții PSD și PNL vor mai rămâne 45 de zile în funcții

Data:

spot_img

Potrivit unor surse guvernamentale, șefii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și-au înaintata demisiile către Secretariatul General al Guvernului (SGG), termenul limită avansat de premierul Marcel Ciolacu fiind astăzi, ora 12.

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial deciziile luate în urma demisiilor de la șefia AMEPIP. Astfel, Cătălin Hojda, sprijinit de PNL, va „exercita atribuțiile de președinte al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice”. Hojda va rămâne în funcție până „la data expirării termenului maxim de preaviz prevăzut de art. 81 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 —Codul muncii”, adică 45 de zile, el având funcție de conducere.

Ce spune articolul invocat de Guvern? „Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere”.

În aceiași situație se regășește și Victor Moraru, omul de bază al lui Marian Necșu în instituția care ar trebui să controleze toate companiile de stat. Asta însemnă că va mai rămâne în funcție două luni. Problema cu aceste preavize este că beneficiarii lor nu au contract de muncă, ci au fost numiți în baza unui contract de mandat de 4 ani.

Fostul șef al AMEPIP, Mihai-Călin Precup, a fost numit în funcția de secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. El a plecat fără preaviz.

În noiembrie 2023, Guvernul îi numea pe cei trei șefi ai AMEPIP în funcții, pentru un mandat de 4 ani. Cele trei funcții de conducere sunt din categoria demnitarilor, fiecare având cabinet propriu.

Informația inițială

În urma unor discuții tensionate, șeful agenției, Mihai Precup, a susținut că funcția sa nu este una politică, că este specialist, dar a demisionat într-un final și a depus o contestație de trei pagini atașată demisiei.

Vicepreședintele instituției, Ciprian Hoja, ar fi depus un soi de „intenție de demisie”, nu una explicită, Cel mai probabil, el intenționează să conteste ulterior în instanță solicitarea de demisie.

Cel de-al doilea vicepreședinte, Victor Moraru, omul de încredere al vicepremierului Marian Neacșu, a demisionat și el, dar cu preaviz de 2 săptămâni, deși el nu are contract de muncă cu AMEPIP, fiind demnitar.  

Mihai Precup nu a răspuns apelurilor noastre pentru a confirma depunerea demisiei.

Reclamația avertizorului de integritate

Scandalul privind diverse incompatibilități sau neîntrunirea condițiile pentru a ocupa cele trei funcții de conducere au apărut după ce, în ianuarie 2024, Ștefan Jicol, fost șef serviciu în SGG, în calitate de avertizor de integritate, a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care devoala neregulile din procedura de selecție.

După verificări, CE  a cerut socoteală guvernului României, ceea ce l-a făcut pe premierul Ciolacu să ceară demisiile celor trei și reluarea procedurii de selecție cu respectarea pașilor legali.

În cazul vicepreședintele agenției, Victor Moraru, acesta era director la Secretariatul General al Guvernului când a început procesul de selecție al conducerii AMEPIi. El a participat, în această calitate, la procesul de selecție a membrilor comisiei care urma să selecteze conducerea Agenției.

Ce a înțeles premierul

„La AMEPIP Comisia are foarte multe de reproșat, dar nu că s-a încălcat legea. Ci că procedura, din punctul lor de vedere, nu a fost transparentă, cum este în celelalte țări. Eu, primul ministru, voi cere demisia celor care au urmat procedura – repet – legală. În ședința de Guvern vom face modificări la legislație să nu se mai întâmple acest lucru. O să vorbesc cu cei care au câștigat pe procedura din 109 (ordonanța privind guvernanța corporativă, n.r.) să își dea demisia și să refacem procedura dacă la această concluzie a ajuns Comisia. Am vorbit și cu președinta Ursula, nu e nimeni rău intenționat. Dar nu a încălcat nimeni legea. Alea au fost procedurile”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related