SURSE Un nou detaliu de procedură omoară dosarele de corupție/ Consecința: Fostul primar Cristian Poteraș și Paul Stănescu, nașul lui Dragnea junior, scapă de dosarul Pasteur, cu prejudiciu de peste 26 de milioane de euro

Data:

spot_img

Un nou trend începe să prindă contur în instanțe: judecătorii restituie la parchet dosarele de corupție pe motiv că au fost redeschise de șeful DNA, nu de procurorul imediat ierarhic superior procurorului care a dispus iniţial clasarea, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro

Instanțele aplică retroactiv un RIL – recurs în interesul legii, o decizie de interpretare a legii – dat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe 14 septembrie 2020, potrivit căruia dosarele pot fi redeschise doar de șeful imediat ierarhic superior procurorului care a dispus clasarea, nu de către șeful parchetului.

Cazul dosarului Pasteur. Pe 5 noiembrie 2021, un judecător de cameră preliminară al Curții de Apel București a anulat și restituit definitiv la DNA dosarul privind retrocedarea frauduloasă a unor terenuri ale Institutului Pasteur. Prejudiciul: peste 26 de milioane de euro.

În septembrie 2018, fostul primar al Sectorului 6, Cristian PoterașPaul Sorin Stănescu, nașul lui Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD, și Narcisa Georgescu, o apropiată a Elenei Udrea și fostă șefă a Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare, au fost deferiți Justiției pentru acuzaţii de corupţie privind retrocedarea frauduloasă a unor terenuri de 19 hectare al Institutului Pasteur din București. Detalii aici.

Admite excepția invocată de inculpatul Poteraş Constantin Cristian, de nelegalitate a Ordonanţei nr. 276/C/2016 din data de 04.02.2016 emisă de Procurorul Şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticorupție prin care s-a dispus infirmarea în întregime a soluţiei de clasare (neînceperea urmăririi penale) dispusă la data de 02.12.2013 în dosarul nr.281/P/2009 a Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticoruptie – Secţia de combatere a corupţiei.

Constată nulitatea absolută a Ordonanţei nr. 276/C/2016 din data de 04.02.2016 emisă de Procurorul Şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticorupție, precum şi a tuturor actelor subsecvente acestei ordonanţe, inclusiv a rechizitoriului nr.281/P/2009 din 26.09.2019 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcţia Naţională Anticoruptie, privind pe inculpaţii Poteraş Constantin Cristian, Grecu Lucian Viorel, Stănescu Paul Sorin, Georgescu Valentina Narcisa şi Georgescu Bogdan.

Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticoruptie – Secţia de combatere a corupţiei. Cheltuielile judiciare efectuate rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 05 noiembrie 2021”, a fost decizia definitivă a judecătorului de cameră preliminară a Curții de apel București din 5 noiembrie 2021.

NOTĂ: Camera preliminară este faza procesului penal în care se analizează legalitatea administrării probatoriului înainte de judecata propriu-zisă, pe fond.

Judecătorul de cameră preliminară a anulat practic tot dosarul pentru că a fost redeschis în 2016 de șefa DNA Laura Codruța Kovesi, nu de către procurorul imediat ierarhic superior procurorului care a dispus clasarea în 2013, Adică, cererea de redeschidere nu a fost făcută de șeful Secției a I-a a DNA de Combatere a Corupției, ci de şefa DNA, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

Instanța a aplicat retroactiv RIL-ul din septembrie 2020 al ÎCCJ care spune că dosarele pot fi redeschise doar de șeful imediat ierarhic superior procurorului care a dispus clasarea, nu de către șeful parchetului.

Materialul complet poate fi citit pe G4 MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Sebastian Burduja: Încă 150 de milioane de euro investiți în sectorul energetic românesc

Sebastian Burduja anunță, într-o postare pe Facebook, investiții de...

Serbia renunță la armamentul rusesc, marcând o distanțare istorică de influența Kremlinului | Aktual24

Serbia renunță la armamentul rusesc, într-o mișcare care subliniază...