marți, 19 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterSuspecții COVID-19 de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași vor sta 24...

Suspecții COVID-19 de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași vor sta 24 de ore în containere încălzite în așteptarea rezultatului testului

Temperaturile scăzute și timpii mari de așteptare a rezultatelor pentru testele RT-PCR de determinare a infecției cu noul coronavirus au determinat conducerea celei mai mari unități medicale din Moldova – Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” – să instaleze 3 containere încălzite în curtea interioară. Acolo, pacienții suspecți de COVID-19 așteaptă între 12 și 24 de ore rezultatul înainte de internare, iar conducerea spitalului îi servește și cu ceai.

Containerele au fost deschise începând cu ziua de sâmbătă, 24 octombrie, urmând a lua locul cortului de triaj prin care treceau toți pacienții care doreau internare la Sf. Spiridon.

„Începând de ieri, trei containere încălzite au fost montate în locul corturilor care serveau ca spațiu de așteptare pentru pacienții care au suspiciune de COVID-19. Timpul de venire al rezultatelor a rămas același de 4 luni: între 12 și 24 de ore. În unitatea noastră nu se recoltează teste la cerere, ci doar atunci când medicul are suspiciune pe criterii clinice și paraclinice. Toți cei care doresc să se testeze trebuie să meargă la alte spitale care fac teste la cerere sau la laboratoare private”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.

Managerul spitalului, ec. Ioan Bârliba, a specificat că sunt în fiecare zi circa 50 de suspecți COVID-19 care vin în Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) pentru alte probleme medicale și care sunt testați, în mare parte, la un proaspăt-deschis laborator din unitatea medicală. Aici există un aparat RT-PCR la care se fac circa 35 de teste zilnice, iar într-o lună de zile capacitatea va fi dublată, fiindcă sunt angajați ai spitalului – biochimiști – care fac cursuri de specializare.

„Urmează iarna și nu puteau să stea pacienții să înghețe în corturile de triaj, de aceea am ales varianta containerelor încălzite. Avem la laboratorul nostru RT-PCR o singură tură și un singur profesor calificat în domeniul acesta, după ce vor termina biochimiștii trimiși pentru specializare cursurilor vom putea face două ture, în maximum o lună. E foarte bine, reducem timpii de așteptare pentru proprii pacienți, cei car vin la UPU cu o urgență și trebuie tratați”, a declarat ec. Ioan Bârliba. La „Sf. Spiridon” vin circa 220 de pacienți în 24 de ore la UPU, dintre aceștia sunt confirmați zilnic cu noul coronavirus 15-16 persoane, conform managerului. În momentul de față există un pavilion cu 65 de paturi la unitatea medicală unde sunt internate persoanele cu o formă ușoară de COVID-19, dar ale cărui locuri s-au ocupat la mai puțin de o săptămână de la decizia ca „Sf. Spiridon” să devină spital suport-COVID.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE