Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor, dar suspendarea lui ar duce la creșterea haosului și instabilității politice.
Partidul lui Călin Georgescu a depus ieri la parlament o listă cu 161 de semnături pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Au semnat toți parlamentarii Partidului Oamenilor Tineri (POT) care au intrat în parlament cu 5%, toți cei de la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) care ocupă 18% din fotoliile Parlamentului plus 7% cât reprezintă SOS, formațiunea înființată de Diana Șoșoacă. Extremiștii au în total 30% din voturile Legislativului, destule pentru inițiative importante, dar insuficiente pentru validarea lor la vot.
Articolul 95 din Constituție prevede că președintele poate fi suspendat din funcție în cazul „săvârşirii unor fapte grave”, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, cu avizul consultativ al Curţii Constituţionale, care însă nu poate bloca demersul. Practic, e nevoie de jumătate plus 1 din numărul total de parlamentari, adică de cel puțin 233. Dacă propunerea de suspendare este aprobată în Parlament, în maxim 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui. Referendumul este valabil dacă votează măcar 25% din totalul electoratului, iar dacă răspunsul ar fi pozitiv, atunci se organizează alegeri prezidențiale în termen de 90 de zile.
Toate aceste termene nu ar grăbi prezidențialele, pe care guvernul tocmai le-a bătut în cuie pentru 4 mai primul tur și 18 mai turul al doilea. Suspendarea președintelui ar demonstra însă criza continuă în care se află țara, haosul în mijlocul cărora extremiștii ar putea fi ajutați și mai mult de propaganda rusească în demersul lor de a aduce la Cotroceni, un naționalist care să joace mai mult cu Estul decât cu Vestul.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!