Suspiciuni de spionaj deasupra unui parc industrial german

Data:

spot_img

Procurorii landului Schleswig-Holstein, din nordul Germaniei, investighează presupuse fapte de spionaj după ce mai multe drone au fost văzute survolând obiective de infrastructură critică.

Oficialii germani au confirmat joi că investighează prezența unor drone deasupra unui parc industrial din orașul port Brunsbüttel, relatează Deutsche Welle. Anchetatorii consideră că este vorba despre „activități de spionaj, cu scopuri de sabotaj”.

Orașul port Brunsbüttel are o semnificație strategică din punct de vedere geopolitic. Brunsbüttel oferă acces pe râul Elba către metropola Hamburg, unde funcționează cel mai important port din Germania.

De asemenea, Brunsbüttel este și punctul de intrare pe Canalul Kiel (Nord-Ostsee Kanal în limba germană) care face legătura dintre Marea Nordului și Marea Baltică, cu punctul de ieșire în orașul Kiel. Conform Deutsche Welle, se estimează că acest canal este o rută folosită anual de aproximativ 30.000 de vapoare.

Sursa foto: GOOGLE MAPS

Mai mult, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, autoritățile germane au decis să aducă în parcul industrial din Brunsbüttel un terminal plutitor de procesare al gazelor naturale lichefiate (GNL). Această decizie a făcut parte din eforturile statului german de a diversifica importurile de gaze și de a înlocui gazul de proveniență rusească.

Citește și: Partidul Socialist francez se confruntă cu tensiuni interne care amenință viitorul său | Euractiv

Înainte de începerea războiului din Ucraina, Germania importa aproape jumătate din cantitatea de gaze naturale necesare consumului intern din Rusia, potrivit Deutsche Welle.

Terminalul plutitor a fost adus în Brunsbüttel ca măsură temporară până la construirea unui nou terminal permanent în parcul industrial din oraș. Este estimat că lucrarea va fi gata în anul 2026.

Tot în port mai există și companii producătoare de substanțe chimice.

Cum abordează poliția germană situația

Prima prezență a dronelor, în jurul elementelor de infrastructură critică din orașul Brunsbüttel, au fost semnalate la data de 8 august. De atunci, dronele au fost observate de mai multe ori în zonă.

Poliția germană suspectează că dronele în cauză aparțin armatei ruse, fiind implicate în operațiuni de spionaj asupra unor obiective de infrastructură energetică. Potrivit presei germane, poliția a încercat să urmărească aceste drone cu propriile dispozitive aeriene, dar a eșuat din cauza vitezei ridicate a dronelor suspecte, care depășește capacitățile tehnice ale echipamentelor deținute de autorități.

Astfel, poliția a fost nevoită să ceară ajutorul armatei. Ministerul Apărării din Germania a declarat pentru DPA că a oferit poliției un radar și informații pentru investigarea cazului.

Cazul dronelor suspecte nu este singurul caz de acest fel. Tot luna aceasta a avut loc un incident de securitate la o cazarmă militară a forțelor aeriene germane în apropiere de orașul german Köln, relatează Deutsche Welle.

Citește și: „Ce vrem de la președintele țării?” | Deutsche Welle

O investigație a fost începută, după ce armata a găsit o gaură în gardul stației de alimentare cu apă potabilă a cazărmii. Autoritățile au anunțat că au înregistrat „valori anormale ale apei” și i-au sfătuit pe militari să nu consume apă de la robinet.

După încheierea verificărilor, Ministerul Apărării din Germania a anunțat că „manipularea instalației de apă potabilă nu poate fi confirmată”.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, autoritățile germane au intrat în stare de alertă cu privire la potențiale acțiuni de spionaj și sabotaj, conduse de Rusia pe teritoriul Germaniei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: BUNDESREGIERUNG

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 190.000 de români au votat în Diaspora

Peste 190.000 de români din diaspora au votat în...

Mandat de arestare pentru Netanyahu: Cum reacționează țările europene | Aktual24

Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru...

Vicepremierul sârb Aleksandar Vulin: „Vom crea Serbia Mare și nimeni nu ne poate opri” | Aktual24

Vicepremierul Serbiei, Aleksandar Vulin, a declarat că proiectul „Lumea...

Ciucă, generalul lui Iohannis în voia lui Dumnezeu | Deutsche Welle

Nicolae Ciucă nu a reușit nici în campania electorală...