Sute de conturi bancare din Spania, sparte de membrii unor grupuri infracționale din trei județe, arată o anchetă DIICOT.
22 de percheziţii domiciliare au loc marţi în judeţele Vâlcea, Argeş şi Sibiu, la membrii a trei grupuri infracţionale, constituite începând cu anul 2022 în Vâlcea, care, folosind sistemele informatice, ar fi fraudat mai multe companii şi cetăţeni spanioli. Prejudiciul creat este de circa 2,5 milioane de euro.
Potrivit procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea, în scopul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals informatic, acces fără drept la un sistem informatic şi spălarea banilor pentru care sunt bănuiţi, membrii grupărilor ar fi obţinut controlul asupra a cel puţin 630 de conturi bancare deschise în Spania şi în alte ţări.
„Cercetările efectuate au stabilit că valoarea tranzacţiilor ilegale realizate în cursul anului 2023 prin aproximativ 15% dintre conturile bancare controlate de grupurile infracţionale se ridică la circa 2,5 milioane de euro, care însumează prejudicii produse în patrimoniile unor persoane fizice şi juridice. Astfel, suspecţii prin activităţi de phising ori de infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe maliţioase au obţinut accesul la adresele de poştă electronică utilizate de departamentele financiare ale unor societăţi care derulau activităţi comerciale de încheiere a contractelor de servicii sau lucrări, iar în momentul în care era identificată o comunicare ce conţinea o factură primită sau trimisă către un partener de afaceri pentru plata unor prestaţii realizate conform unui contract încheiat, procedau la înlocuirea contului bancar indicat în factură cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor infracţionale, astfel că suma de bani era transferată fraudulos în contul bancar respectiv. Prin folosirea acestui mod de operare membrii grupurilor infracţionale au fraudat mai multe companii spaniole cu sume importante de bani. Cu titlu de exemplu precizăm că în cazul unei singure persoane vătămate prejudiciul a fost de 284.000 de euro”, a transmis marți DIICOT, într-un comunicat de presă.
Citește și: Raport al serviciilor secrete americane: care sunt provocările de securitate pentru SUA și Europa
Procurorii susțin că membrii grupărilor postau, de asemenea, şi anunţuri fictive, inclusiv de închiriere a unor proprietăţi în diferite destinaţii turistice, banii obţinuţi astfel fiind apoi retraşi de la ATM-uri din diferite ţări europene.
„De asemenea, suspecţii au postat anunţuri fictive privind vânzarea unor utilaje şi autovehicule pe diferite site-uri indicând companii de transport fictive, ale căror date erau similare cu ale unor companii existente în realitate, care ar fi garantat tranzacţia şi livrarea respectivelor utilaje către clienţi. Acelaşi manopere de inducere în eroare au fost utilizate şi pe platforme destinate închirierilor de imobile, pretinzând sub identităţi fictive că deţin proprietăţi pentru închiriere în diferite destinaţii turistice, creând pentru persoanele interesate aparenţa că tranzacţia va fi efectuată prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare. Ulterior comiterii fiecărei infracţiuni şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupurilor infracţionale transferau succesiv sumele de bani prin diferite conturi controlate de ei, după care le retrăgeau de la ATM uri amplasate în diferite ţări europene”, a transmis DIICOT.
Persoanele vizate urmează să fie duse pentru audieri la sediul DIICOT Vâlcea.
Percheziţiile sunt efectuate de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, cu sprijinul Biroului Ataşatului Poliţiei Spaniole din cadrul Ambasadei Spaniei la Bucureşti şi al Poliţiei Naţionale Spaniole.
Citește și: Cîrstoiu candidat. Ciolacu îi lasă Primăria lui Nicușor Dan, ca să rămână șef la PSD. PNL oricum nu avea soluții
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: DIICOT)