Sute de elevi din Bihor cu medii de corigență primesc burse de merit

Data:

spot_img

Sute de elevi din Bihor cu medii de corigență primesc burse de merit. În România educată se premiază nu doar meritocraţia, ci şi… conjunctura. Noile reguli privind bursele de merit ale elevilor au transformat liceeni cu medii sub 5 în bursieri! Gafa este a Ministerului Educaţiei, care a uitat că în clasa a IX-a elevii pot fi admişi şi cu medii sub 5, iar în clasele slabe ar putea fi chiar „premianţi”.

Începând de săptămâna viitoare, aproape 300 de elevi din Bihor care au avut medii de corigenţă vor primi lunar câte 450 lei. Răsplată din care ar putea înţelege că, în fond, nu contează cât învaţă, ci de cine se înconjoară…

Intrată în vigoare la începutul acestui an şcolar, Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar a schimbat condiţiile de acordare a burselor de merit. Dacă până acum le primeau elevii cu medii peste 8,50, din această toamnă sunt eligibili elevii clasaţi în primii 30% din clasa lor, ierarhie stabilită după media generală pentru precedentul an şcolar sau, în cazul elevilor de clasa a IX-a, după media de admitere.

Citește și: Scrisoare către Constantin Brâncuși

Modificarea a fost propusă de cabinetul ministrei Ligia Deca şi a trecut neamendată la votul din Parlament, cu argumentul că trebuie încurajată performanţa în interiorul claselor şi mai ales printre elevii care nu prea obişnuiesc să înveţe. Altfel spus, conştienţi că, indiferent de notele lor, dacă sunt cei mai buni din clasă vor primi 450 lei lunar, elevii ar fi motivaţi să se pună cu burta pe carte.

Prin metodologia de acordare a burselor, Ministerul a extins însă criteriul la toţi elevii cu medii peste 9,50, deoarece în clasele de top rămâneau fără bursă chiar şi elevi cu medii de 9,70.

Ministerul a omis, însă, un alt aspect important: în clasele slabe, primele 30% din medii pot fi foarte mici, iar la clasele de-a IX-a chiar sub 5, asta pentru că legea permite elevilor să fie admişi la liceu chiar şi cu medii de corigenţă.

Continuarea în Ebihoreanul.ro

Citește și: Cine sunt judecătorii care au ridicat sechestrul de 35 milioane de euro pe averea lui Ovidiu Tender

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related