Ieșenii plătesc sute de mii de euro despăgubiri pentru că Primăria nu a retrocedat terenuri, deși proprietarii au sentințe de mai bine de 15 ani. ReporterIS a scris în nenumărate rânduri despre această situație, însă fără rezultat.
Pe data de 15 martie 2024, Octavian Bidei a obținut din partea Judecătoriei Iași o sentință care obligă Comisia Locală de Fond Funciar să îi achite 78.750 lei – sumă definitivă cu titlu de penalităţi cuvenită pentru perioada martie 2021 – 6 iunie 2023.
Bidei deține încă din 2009 o decizie definitivă prin care Comisia Locală de Fond Funciar a Municipiului Iași a fost obligată să înainteze Comisiei Judeţene de Aplicare a Legii nr. 18/1991 documentaţia aferentă propunerii de validare a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 3,03 ha teren pe raza Municipiului Iași. Anterior, încă în 2004, o altă instanță decisese, tot definitiv, reconstituirea dreptului de proprietate asupra acestei suprafeţe de teren. În final, însă, Bidei, a primit doar 2,4 hectare, iar pentru restul de 5.871 mp, Primăria și Comisia au întocmit un proces – verbal de punere în posesie, însă nu au finalizat procedura de înaintare a documentaţiei către Comisia Judeţeană, în vederea eliberării titlului de proprietate, „fără a se justifica motivele întârzierii acestui demers”, după cum a susținut proprietarul.
Primăria evită să-și asume responsabilitatea
În februarie 2021, Bidei s-a adresat instanței, care a dispus ca debitorii să îi achite penalităţi de 250 lei/zi întârziere în favoarea sa până la data executării obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, reprezentat de sentinţa civilă din 2009. Cum și nici după această dată Bidei nu și-a primit restul de 5.871 mp, în 2023 a dat din nou în judecată Primăria și Comisia, iar în martie 2024, un complet a stabilit că are de primit cei 78.750 de lei. După decizie, Primăria a atacat-o la instanța superioară.
În acest proces, Primăria a transmis că nu are la dispoziţia sa un teren echivalent valoric celui deţinut de Bidei şi, în consecinţă nu este culpa Comisiei raportat la întârzierea punerii în posesie, astfel că a solicitat, fără succes, respingerea cererii.
Daune de 300 lei/zi de întârziere
Liliana Rusu este altă persoană care are un șir lung de procese cauzat de faptul că nu i s-a retrocedat un teren de aproape 500 de metri pătrați, deși are decizie definitivă de retrocedare încă din anul 2008.
Și ea are o decizie prin care trebuie să primească daune: pe 16 septembrie 2022, Judecătoria Iași a pronunțat o sentință civilă prin care i-a admis o cerere şi a obligat pârâta Comisia Locală de Fond Funciar să îi plătească penalități de 300 lei/zi de întârziere de la data pronunțării hotărârii și până la executarea obligației de retrocedare a suprafeței.
Continuarea, în Reporteris.ro
Citește și: Libertate sau haos? Cum arestarea lui Pavel Durov poate redefini viitorul internetului
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pexels.com)