Instanțele de judecată au fost asaltate de peste o sută de cereri de desființare a deciziei Curții Constituționale care a anulat turul 2 al alegerilor prezidențiale din 6 decembrie 2024. Procesele au fost deschise de diverși cetățeni la diverse instanțe de judecată și aceste dosare au ca obiect „suspendare executare act administrativ”.
Un dosar de acest tip este deschis la Curtea de Apel Suceava de Lăcrămioara Axinte (foto), fostă judecătoare activistă din Botoșani, ieșită la pensie în 2022. Dosarul a fost înregistrat pe 11 aprilie și are termen pe 20 mai 2025 la Curtea de Apel Suceava.
Am descoperit și dosare înregistrate cu același unic obiect care au primit soluții de respingere a cererii de chemare în judecată. Este cazul dosarul cu numărul 2306/2/2025 de la Curtea de Apel București unde s-a dispus respingerea cererii. „Admite excepţia necompetenţei generale, invocată din oficiu. Respinge cererea de chemare în judecată, ca nefiind de competenţa instanţelor judecătoreşti. Cu recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel București, sub sancţiunea nulităţii. Hotărârea se comunică de îndată Autorităţii Electorale Permanente. Pronunţată azi, 14.04.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia CAB. Reclamanta Elena Mănoiu a făcut recurs.
CSM s-a sesizat
Față de această acțiune coordonată, unde un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis acțiunea unui reclamant, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că va sesiza inspecția Judiciară pentru a face cercetări față de judecătorul Vasile Alexandru de la Curtea de Apel Ploiești care a admis acțiunea. „În raport de interesul public manifestat față de soluția pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, Secția pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la săvârșirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul care a soluționat cauza.
Măsura dispusă are în vedere faptul că în aproximativ 30 de alte cauze identice soluționate de curțile de apel din țară soluțiile pronunțate au fost de respingere a acțiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens”, arată CSM.
Cine e Axinte
Presshub a arătat că fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte s-a făcut remarcată pe rețelele de socializare unde critică războiul din Ucraina, măsurile luate de autorități în cazul pandemiei de Covid-19 și declarațiile fostului președinte Klaus Iohannis.
În ciuda acestor declarații publice, judecătoarea nu a fost deranjată de Inspecția Judiciară, din contra. A fost promovată, în 2019, în funcția de vicepreședinte al tribunalului de către Secția pentru judecători a CSM.
Specialistă în războiul din Ucraina și în dezinformare, critică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, judecătoarea Axinte a încasat în 2020 un venit de 243.000 de lei din „activitate de judecător și hotărâri judecătorești”. Asta înseamnă 20.000 de lei net pe lună.
Citește și: De ce aleg candidatul 11, ultimul din listă
Urmăriți PressHUB și pe Google News!