UPDATE: Ziariști, medici, profesori, artiști, scriitori și nu numai s-au mobilizat în fața discursului urii de la România TV cu privire la cazul jurnalistei Iulia Marin, care s-a stins la doar 32 de ani, după o luptă cu suferința psihică și o carieră profesională remarcabilă. Apelul împotriva discursului amintit a strâns 1.600 de semnături.
Libertatea atrage atenția că prin discursul discriminării condamnat în acest apel se neagă dreptul persoanelor cu afecțiuni psihice să muncească.
România TV a abordat subiectul cu avansarea unor idei de genul: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă. Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”.
De-a lungul unei cariere de 11 ani, talentata și dedicata jurnalistă Iulia Marin a lucrat la publicațiile Adevărul, Pressone, Recorder, Gândul și Libertatea, fără ca integritatea și discernământul ei profesional să fi puse vreodată sub semnul îndoielii.
Citește și: RTV sau când haznaua refulează și mirosul devine insuportabil
Apel împotriva discursului practicat de România TV
Iată cum sună apelul împotriva discursului amintit care incită la ură și discriminare față de persoanele cu probleme de sănătate mintală:
Noi, instituțiile și organizațiile care semnează acest apel public, respingem ferm discursul împotriva persoanelor cu afecțiuni psihice, promovat în prime-time de postul România TV în seara zilei de 19 aprilie 2023.
În acord cu valorile profesiilor noastre, de medici, psihologi, profesori, jurnaliști, artiști, reprezentanți ai societății civile, o spunem cu toată claritatea și responsabilitatea: astfel de mesaje sunt nedemocratice și încurajează izolarea oamenilor cu afecțiuni psihice.
Noi, semnatarii acestui apel, refuzăm să credem că România poate asista la normalizarea discriminării la adresa celor cu suferințe psiho-emoționale. Nu este normal, nu este omenește să instigi împotriva celor suferinzi, indiferent de boala lor și să le pui sub semnul îndoielii capacitatea de a-și câștiga existența, în mod liber și demn.
În total, până acum s-au strâns 1.600 de semnături. Printre redacțiile care, alături de asociații medicale, ONG-uri și personalități civice, au semnat acest apel se numără și PressHub.
Cei care doresc să se adauge demersului o pot face trimițând un mail pe adresa apel@libertatea.
Munca o ajuta pe Iulia Marin să facă față suferinței
Iulia Marin și-a făcut meseria cu dedicare și cu talent. Integritatea și discernământul ei profesional n-au fost puse niciodată sub semnul îndoielii.
Ziarista s-a luptat cu o suferință psihică diagnosticată și tratată ani de zile, timp în care Iulia a continuat să muncească, așa cum o fac milioane de femei și bărbați din România, care muncesc în condițiile în care au diverse boli, de la cancer la nevroze și de la suferințe cardiace la diabet sau bipolaritate. Mai ales pentru oamenii cu boli psihice, munca, mediul colectiv, responsabilitățile sunt recomandate de medici, ca însoțitoare ale tratamentului și terapiei.
Iulia Marin însăși a scris de repetate ori cum o ajută munca de ziaristă și viața de redacție „care m-a încurajat și susținut, mi-a acordat încredere când eu nu mai credeam deloc în mine, mi-a cultivat această încredere și m-a ridicat de pe banca de rezerve pe care singură mă așezasem”.
În redacții, „nu de puține ori, auzeam: «Avem nevoie de tine». O vorbă în care nu credeam, nu-mi mai vedeam utilitatea și nici contribuția”, a mărturisit ea publicului.
Miercuri, 19 aprilie 2023, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la postul România TV, a fost atacată nu doar memoria acestei femei care nu mai e. S-a prezentat, într-un stil brutal, și cazul unui alt ziarist, un bărbat care are și el o suferință psihică.
Ambele persoane au fost „țintite” pentru ca postul RTV să ilustreze ideea că „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă. Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”.
Minute în șir, au fost ridiculizați și atacați oameni, decedați sau vii, pentru că au boli psihice și au fost învinovățiți cei care îi angajează sau colegii alături de care lucrează.
În locul medicilor, al specialiștilor și al legii, un post de televiziune consideră că poate decide el cine e apt și cine este inapt de muncă, cine merită un salariu și cine nu, cine e de încredere și cine nu.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: Facebook Iulia Marin