luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterSute de studenți din Iași s-au oferit voluntari în spitalele COVID-19, deși...

Sute de studenți din Iași s-au oferit voluntari în spitalele COVID-19, deși nu e clar cum vor reuși să fie prezenți și la facultate

Aproape 300 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași s-au înscris pentru a fi voluntari în spitale în contextul pandemiei COVID-19. Conform unei Ordonanțe de urgență pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, erau așteptați să se înscrie studenții Facultății de Medicină de la specializarea medicină generală și asistență medicală generală din anii IV, V și VI, respectiv anii III și IV.

Săptămâna trecută, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat spunea că acest lucru este extrem de important pentru creșterea capacității sistemului medical și că ar urma să fie recrutați aproximativ 3.000 de voluntari în colaborare cu universitățile. Studenții au trebuit să completeze un formular până azi dimineață, iar în urma datelor centralizate, a reieșit că aproximativ 300 de studenți ieșeni s-au înscris ca voluntari.

„Pentru studenții voluntari se acordă o indemnizație de 2.500 de lei pe lună, dacă au desfășurat minimum 120 de ore de activitate de voluntariat în luna respectivă. Programul pentru desfășurarea activității studentului voluntar poate fi stabilit în ture de opt ore sau de 12 ore”, se precizează în Ordonanța de Urgență privind unele măsuri în domeniul asistenței medicale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, dacă vor fi repartizați la unități sanitare din alte localități decât cele de reședință în care se află universitatea unde sunt înmatriculați, li se va asigura cazare și o masă pe zi, la care se mai adaugă o indemnizație suplimentară de 20 de lei pe zi.

Acest lucru atrage însă mai multe întrebări, în special referitoare la modul în care studenții își vor desfășura activitatea la universitate, și anume cum vor reuși să participe la ore dacă vor fi detașați în spitale din alte județe. „Trebuie clarificate unele lucruri, în special ce se întâmplă cu activitatea didactică și dacă studenții rămân în centrele lor universitare sau sunt detașați în alte zone. Cum vor continua ei atunci? Părerea mea este că trebuie să își desfășoare activitatea în centrele unde sunt deja, după amiază, după cursuri, în UPU, la Terapie Intensivă, să ajute unde este nevoie, în call centere, în anchete epidemiologice, logistic, în statistică, să lucreze în laboratoare PCR sau chiar să facă recoltări. Dar nu ar trebui trimiși în alte părți”, a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE