Suveranistul Terheș se teme că Putin nu se oprește în Ucraina. Dar nu renunță la a critica NATO și Bruxelles

Data:

spot_img

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei n-a ştirbit cu nimic eurosceptiscismul şi NATO-scepticismul eurodeputatului Cristian Terheş, care cere revenirea la unele politici specifice mai degrabă regimului comunist.

La începutul lunii decembrie anul trecut, atunci când norii războiului încă nu se întrevedeau clar la orizont, liderii a 15 partide aşa-zise „suveraniste”, de extremă dreaptă, din Europa (între care foşti miniştri, prim-miniştri şi europarlamentari) s-au întâlnit la Varşovia pentru a cristaliza un front comun la nivel european şi o alianță în acest sens.

Între figurile cunoscute care au participat s-au numărat premierul Ungariei, Viktor Orban (cunoscut drept pionul lui Putin în Uniunea Europeană), Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, al cărui partid este finanțat de Rusia, Santiago Abascal (Spania) şi Jaroslaw Kaczinsky, liderul partidului de guvernământ din Polonia.

Discursul acestor lideri a avut drept atribute comune reducerea puterii de decizie a organismelor europene şi transferarea acesteia înapoi la nivelul statelor componente, dar şi o strângere a relaţiilor cu partidele conservatoare reprezentate în legislativul european.

„Vrem o Europă complet diferită, una a patriilor suverane…. nu mai vrem ca birocraţii de la Bruxelles să decidă cum ar trebui să trăim, ci să decidă asta guvernele noastre”, a conchis eurodeputatul polonez Tomasz Piotr Poreba.

Citește și: VIDEO Drepturile omului, încălcate repetat în Rusia. Putin se sprijină pe minciună și intimidare. Căderea lui poate fi violentă

Suveraniștii susținuți de Rusia se dezic, la vedere, de Rusia

A mai avut loc, apoi, o altă întâlnire, pe aceleaşi teme – plus tentativa de a crea un grup politic în Parlamentul European – la Madrid, la finele lui ianuarie anul acesta, unde s-au reunit, din nou, cele mai acerbe voci anti-EU şi anti-NATO din Europa, printre care „bad-boy” Viktor Orban, omologul şi aliatul său polonez Mateusz Morawiecki.

A avut o premoniţie eurodeputatul polonez Tomasz Piotr Poreba, la Varşovia: la câteva săptămâni distanţă de la discursul său, avem, într-adevăr, o Europă complet diferită.

Una în care toate tratatele şi acordurile internaţionale au fost călcate sub şenilele tancurilor ruseşti.

În aceste condiţii, adepţii grupului suveranist din Parlamentul European (compus, în principal, din reprezentanţi ai partidelor membre ale fostului grup „Europa Naţiunilor şi a Libertăţii”, condus o vreme chiar de Marine Le Pen) au început să-şi mai nuanțeze discursul critic la adresa Bruxelles-ului şi a NATO.

Dar şi să-şi pună în surdină luările de poziţie publice pro-Putin şi pro-Rusia.

Agresiunea rusă asupra Ucrainei i-a făcut chiar şi pe cei mai mulţi dintre eurodeputaţii suveranişti să semneze propunerea de rezoluţie a Parlamentului European referitoare la agresiune, pe care o condamnă în termeni fără niciun fel de echivoc.

Terheș ajută pe ucraineni, dar nu crede în NATO

Europarlamentarul român Cristian Terheş (PNŢCD, ales pe lista PSD), însă, nu are nici acum încredere totală că apartenenţa României la alianţa Nord-Atlantică ne oferă suficiente garanţii de securitate.

Christian Terheş a scris, pe pagina sa de Facebook, că România ar face mai bine să revină, în ceea ce priveşte chestiuni de apărare naţionale, securitate energetică şi alimentară, la doctrina ceauşistă, prin care să ne producem singuri, în ţară, tot ceea ce avem nevoie, pentru a nu depinde de nimeni în cazul unei agresiuni sau a unei situaţii grave.

„… Dacă România nu are propriul sistem defensiv şi de rezistenţă bine pus la punct, care să ţină piept unui atac extern, până când „umbrela” respectivă (NATO – n.r.) se pune în mişcare, ţara – sau o parte din ea – poate fi deja ocupată.

Nici un străin, fie chiar partener din NATO, nu-ţi poate oferi securitatea pe care tu însuţi nu ti-o construieşti/refaci”, a scris eurodeputatul Terheş.

Nici UE n-a scăpat de „tirul” său.

„… România este în UE, iar unele politici publice de acolo pot influenţa negativ anumite sectoare economice din România.

E important de aceea pentru decidenţii romani să discearnă ce politici publice adoptă, pentru a nu distruge sau submina sectoare economice vitale pentru România, doar pentru că un birocrat de la Bruxelles are o idee aberantă ce trebuie pusă în aplicare”, a scris europarlamentarul român.

Citește și: „Idiotul util îți vorbeşte de pace, dar pacea înseamnă să acceptăm că a învins Putin”

„Nu există o «suveranitate europeana», cum spune Ursula von der Leyen, Macron și alți neomarxiști. Suveranitatea este un atribut al statelor. UE nu e un stat și nu a fost gândit că un stat. Apoi, UE nu are o constituție, atunci când s-a supus la vot europenii respingând prin vot o constituție europeană”, insistă politicianul PNȚCD.

spot_imgspot_img
Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related