Tabăra de jurnalism de date și storytelling, ziua a doua. Despre speranța de viață și de ce bărbații trăiesc mai puțin

Data:

spot_img

Tabăra de jurnalism de date și storytelling a fost, în cea de a doua zi, dedicată exemplelor practice despre cum pot fi colectate și analizate datele din surse deschise (publicate deja de instituțiile de stat), obținute în baza legii privind accesul la informații de interes public sau agregate în baze de date care pot fi accesate contra cost.

Crina Boroș și Rob Gebellof le-au prezentat celor 22 de jurnaliști participanți mai multe exemple despre cum pot fi analizate datele, pe diverse criterii. Analiza permite unui jurnalist să înțeleagă tendințe, nereguli, decizii, schimbări revelevante.

De exemplu, au aflat ce răspunsuri pot obține dacă analizează, de exemplu, cum s-a schimbat speranța de viață, în lume, din 1990 până în 2008.

Citește și: A început tabăra de formare în jurnalism de date. 22 de jurnaliști și studenți s-au întâlnit cu Rob Gebeloff de la The New York Times, Ruxandra Hurezean și Crina Boroș

De exemplu, în acest interval de lucru, în România speranța de viață a crescut cu doar 3 ani. A crescut cu mai mulți ani diferența dintre bărbați și femei.

Dacă în 1990, femeile aveau o speranță de viață cu 6 ani mai mare, în 2008, acest indicator a ajuns la 7 ani în favoarea femeilor.

Tabăra de jurnalism de date și storytelling, ziua a doua
Tabăra de jurnalism de date și storytelling, ziua a doua

Cum pot fi manipulate datele

Jurnaliștii au aflat și despre cum pot fi manipulate datele, de către o instituție de stat sau de o firmă privată astfel încât, cu aceleași cifre, să iasă rezultate diferite, alegând criterii similare, dar de fapt diferite, precum media, mediana și media trunchiată.

Cei doi traineri au oferit și exemple concrete de articole de investigație pe care le-au realizat pornind de la datele obținute în activitatea lor jurnalistică din surse publice, publicate în The New York Times, Reuters sau BBC.

Ziua s-a încheiat prin formarea de echipe, care au lucrat pe date pe care le-au căutat singuri. Iar sâmbătă, în ultima zi, vor prezenta rezultatele acestei cercetări rapide.

Citește și: Tabăra de jurnalism de date și storytelling. Cu Rob Gebeloff de la The New York Times, Ruxandra Hurezean și Crina Boroș

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare aparțin autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Data Journalism
Data Journalism
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Omul bun la toate din MJ, „uns”magistrat de legătură la Chișinău

Ministerul Justiției, condus până ieri de Alina Gorghiu, alege...

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă: „la vremuri noi, tot voi”

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă:...

Ministrul propus de PSD la Justiție, venituri de 3 milioane de lei în 4 ani

Propunerea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru funcția de ministru al Justiției,...