Tactica rusă de dezinformare: „Postați zilnic!” | Revista22

Data:

spot_img

Tactica rusă de dezinformare: „Postați zilnic”. Luna septembrie a început în SUA cu dezvăluiri fundamentate despre sistemul de dezinformare pus în funcțiune de Rusia pe teritoriul american.

Departamentul de Justiție de la Washington a prezentat rechizitoriul prin care doi angajați ai platformei RT/Russia Today au fost acuzați de conspirație și spălare de bani. Ei au construit o schemă de influențare și divizare a publicului și electoratului american prin narațiuni, susținute în sute de videoclipuri și distribuite permanent pe YouTube, TikTok, Instagram, X, care conțineau mesaje împotriva Ucrainei învinovățite de războiul cu Federația Rusă, știri false privind „sărăcirea” populației americane din cauza ajutorului trimis ucrainenilor, conspirații cu țintă electorală favorabile candidatului Trump.

10 milioane de dolari pentru finanțarea extremei drepte

Procurorii americani au descris pe 32 de pagini amenințarea „mai mare decât a fost vreodată”, cum s-a exprimat procurorul general, Merrick Garland, a unor interferențe care atacă democrația.

Cei doi agenți media, Kostiantin Kalașnikov și Elena Afanasieva, au utilizat 10 milioane dolari sub nume false pentru o mare operațiune de finanțare a companiei Tenet Media, înființată în toamna anului 2023 în Tennessee pentru a propaga conținut de extremă dreaptă pe linia Kremlinului, și au înregistrat companii-fantomă în Mauritius și Emiratele Arabe pentru a trimite banii în conturile Tenet Media. Totodată, cei doi inculpați au făcut o operațiune de spălare de bani care, asociată cu conspirația, ar putea fi pedepsită în SUA cu 20 de ani închisoare.

Citește și: Milionarii plajelor în care statul român a investit un miliard de euro. INFOGRAFIC

Tenet Media, reprezentată de Lauren Chen și Liam Donovan, a postat peste 2.000 de videoclipuri dintr-un portofoliu care a obținut peste 16 milioane de vizualizări pe YouTube. Pentru a masca legătura cu propaganda rusă, Tenet Media a declarat că patronul ar fi un investitor belgian, Eduard Grigorian, de negăsit în viața reală. Au fost selectate staruri media cu viziuni radicale pasibile de a multiplica mesajele și știrile false.

The Washington Post a aflat cu cât erau plătite vedetele recrutate de Tenet Media: influencerul Dave Rubin a încasat 400.000 de dolari pe lună pentru 16 videoclipuri, plus un bonus de 100.000 de dolari, iar Tim Pool a primit 100.000 de dolari pe episod difuzat în emisiunea sa. Cele două vedete media americane au susținut că nu cunoșteau proveniența banilor.

Continuarea în Revista22

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Călăii sistemului de protecția copilului protejați de sistem

De-a lungul anilor, am investit timp și resurse în...

Tradiționalismul în dezbatere? | Revista22

Tradiționalismul în dezbatere? Mentalitatea tradiționalistă nu vede abuzuri severe,...

Coroana regăsită

Spania reprezintă un caz unic în Europa prin aceea...

Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură

Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură. Mircea Geoană...