Tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate în clădirile istorice din Craiova şi Oltenia

Data:

spot_img

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a bântuit Oltenia în căutarea conacelor monument istoric abandonate, şi-a propus să-i aducă şi pe alţii cu el şi să împărtăşească cu cei istoria acestor meleaguri. Aşa au apărut tururi ghidate în clădirile istorice din Craiova şi Oltenia.

Îndrăgostit iremediabil de istoria locală, Dragoş povesteşte pentru PRESShub că îi duce pe cei care participă la tururile sale în clădiri în care de obicei publicul larg nu intră. Fie că vorbim de case monument istoric sau conace, experienţa de „pe teren” este unică.

Cei care vor să participe la un tur condus de Dragoş Andreescu trebuie să se înscrie din timp.

Tururi ghidate în clădirile istorice. De la Facebook la realitate

„Tururile le-am început când am relansat proiectul, în 2017, şi se pare că oamenii îşi doreau din ce în ce mai mult. Atunci am făcut mult mai multe în cadrul unor evenimente cum ar fi Zilele Olteniei şi altele. Ideea este că era mai uşor să le arăt oamenilor la faţa locului, să le spun poveştile caselor, decât printr-o simplă postare pe Facebook.

Înainte postam pe Facebook, cream un eveniment, iar oamenii se înscriau. Dar, în ultima vreme, având în vedere că sunt foarte mulţi care vor să participe la astfel de tururi, am creat un grup privat pentru că sunt foarte multe cereri, în care eu fac anumite trasee, le prezint, apoi oamenii se înscriu.

Bineînţeles, locurile sunt limitate. Ce clădiri cuprindem? De obicei fie în afară, fie în interiorul oraşelor. În oraşe şi în afară eu aleg locaţii care de obieci sunt închise publicului şi de aceea foarte mulţi oameni îşi doresc să ajugă pentru că nimeni nu intră în ele.

Locaţiile care sunt deja cunoscute, mă refer la muzee, de obicei nu le fac pentru că oricine poate să ajungă acolo. Eu, de obicei, deschid case, case care sunt fie private, fie şi de stat, dar publicul nu are acces în ele, cee ce e destul de frumos”, spune Dragoş.

Citește și: Conacul Neamțu a fost salvat. Sediu de CAP, degradat după ’89 și reabilitat cu ajutorul donaţiilor

„Mi-am dat seama că eu, practic, multiplic promovarea acestor zone”

Entuziasmul lui Dragoş este contagios, iar odată cu tururile sale interesul şi dragostea pentru istoria locală cresc şi ajung la tot mai mulţi oameni.

„De obicei facem două tururi pe lună. Pentru că îmi ia foarte mult timp să organizez aceste tururi, plus şi culegerea informaţiilor. Eu le am, dar trebuie culese şi organizate.

Oamenii se pot înscrie fie prin mesaj, pe pagină, fie în acel grup care este destul de închis pentru că eu vreau să creez o coeziune în acest grup, adică să vină doar pasionaţii, nu cineva care doar vrea să vadă şi el cum e. Deci, este mai exclusivist acest tip de tururi ghidate”, spune Dragoş Andreescu.

Faptul că tururile ghidate deschid la propriu uşile unor clădiri istorice din Craiova sau din Oltenia face ca experienţa să fie unică, iar reacţiile participanţilor sunt pe măsură.

Tururi ghidate în clădirile istorice, cu succes la public
Tururi ghidate în clădirile istorice, cu succes la public

„Reacţiile sunt… până la urmă pentru asta fac tururile, ca să văd reacţiile lor. Sunt foarte mulţi oameni care îşi doreau să intre în anumite locaţii sau îşi doreau să ajungă în anumite locuri şi bineînţeles că nu aveau posibilitatea şi este destul de frumos pentru că mi-am dat seama că eu, practic, multiplic promovarea acestor zone.

Nu mai stau eu să pun o singură poză şi să povestesc cu trei patru cuvinte, iar toată lumea să spună „mamă, ce frumoasă e poza!” şi doar atât. Nu, eu îi iau pe oameni şi îi duc acolo, la faţa locului şi îţi dai seama că feedback-ul este estul de bun”, mai spune Dragoş.

Recordul: 80 de oameni, la un singur tur ghidat

Dacă în mod normal la un singur tur cu Dragoş participă maximum 20 de persoane, el rememorează că a reuşit să organizeze un eveniment cu 80 de persoane. A fost dificil, dar a meritat, mărturişeşte tânărul.

„Cea mai mare audienţă cred că a fost chiar săptămâna trecută, când am avut cam 80 de cadre militare venite în Craiova şi le-am organizat un tur mai privat, special. Au fost destul de mulţumiţi, dar a fost destul de greu pentru că este dificil să aduci, să plimbi 80 de oameni.

De obicei, cel mai mult vorbim de maxim 60 de oameni, dar depinde şi de locaţii. Dacă sunt zone unde spaţiul este destul de mic, vin 15-20 de oameni, în funcţie de locaţie.

Cei 80 au fost exact la cele două licee, la un muzeu al unei şcoli, Şcoala Brâncuşi, care este un muzeu special, foarte puţini oameni pot să-l viziteze pentru că este neoficial şi doar elevii ar avea voie să-l vadă.

Am reuşit să-l deschid din când în când, cred că de cinci ori până acum, şi pentru public. Iar acolo sunt foarte multe exponate destul de frumoase, care chiar sunt piese de muzeu”, spune el.

Citește și: FOTO Miracolul naturii la câţiva kilometri de Slatina, în delta de pe râul Olt. Sute de specii de păsări de o frumuseţe rară

Dragoş Andreescu – „Monumentalist”

Peste un deceniu, Dragoş a colindat judeţele Olteniei şi a fotografiat şi documentat istoria şi starea unor clădiri altă dată monumentale.

Proiectul are numele Monumentalist şi uşor-uşor în jurul său s-a creat o comunitate. Pentru această comunitate au început mai întâi tururile ghidate.

„Partea asta cu tururile ghidate este tot în cadrul proiectului „Monumentalist”, dar am încercat să nu mai postez foarte multe poze, pentru că toată lumea face asta acum. Asta mi-am dorit, să-i atrag pe oameni, să vină ei şi să-şi facă poze, să vadă lucrurile alea.

Informaţiile deja sunt de 10 ani, de când caut. Eu am început cu conace, iar cam de doi ani chiar asta fac, îi duc pe oameni la conace. Unele sunt private, majoritatea de fapt, iar unele sunt lăsate de izbelişte. Altele sunt renovate.

Exact acest contrast este destul de frumos.

Într-un tur te poţi duce la un conac din care mai sunt patru cărămizi, sau cinci ziduri, e în stare de precolaps, iar următorul conac este unul care este restaurat şi este superb.

Exact tot contrastul ăsta este destul de frumos pentru cei care vin să-l viziteze, pentru turişti”, spune Dragoş.

Oltean „în cuget şi-n simţiri”, Dragoş Andreescu mărturiseşte că demersul său se adresează, cel puţin pentru moment, oamenilor din Craiova şi Oltenia.

Tânărul speră că astfel va reuşi să sădească în sufletul oamenilor un sentiment de apartenenţă, iar aceştia să facă tot ce ţine de ei pentru a împiedica dispariţia patrimoniului cultural din regiune.

„O altă chestie, rar fac tururi pentru oameni din afara Olteniei. Pe mine mă interesează ca pe olteni să-i fac să-şi redescopere sau să descopere zona lor. Deci, doar pentru olteni!

Pe mine mă interesează ca ei, ca mentalitatea lor să se dezvolte, să povestească mai departe şi doar aşa această zonă poate deveni turistică sau se pot păstra mai multe case”, povesteşte tânărul.

Dragoş Andreescu rămâne optimist şi crede că mai multe clădiri au fost salvate decât s-au pierdut

Proiectul Monumentalist şi tururile ghidate prin clădirile monument istoric trebuie să ducă la salvarea şi păstrarea tuturor comorilor arhitecturale din Oltenia.

„Eu, în zece ani, cred că am reuşit puţin să schimb mentalitatea şi să fac foarte mulţi oameni să-şi dorească să trăiască în case vechi, să le restaureze sau să-şi cumpere.

Chiar am ajutat la vinderea multor case şi conace şi în multe din ele sunt proiecte de restaurare foarte frumoase şi eu mă bucur că am şi întâlnit oamenii care au cumpărat şi sunt destul de entuziaşti de acele proiecte”, conchide Dragoş.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care am acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care am văzut tot ce se putea vedea. Am bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentez ce înseamnă realizarea de emisiuni TV, la un post local şi pe site-ul reporter24.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

BREAKING USR cere demisia președintelui Iohannis la încheierea mandatului, în 21 decembrie

USR cere demisia președintelui Klaus Iohannis când i se...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Fitch Ratings a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă

Fitch Ratings a revizuit perspectiva creditelor pe termen lung...