Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în cadrul podcastului ZINERGY, realizat de Cosmin Păcuraru sub egida Presshub, că proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița este readus în atenție, deși parcursul său este dificil.
„Tarnița e și o bucurie și o durere. Bucurie, pentru că am reușit să-l reînviem, după ce fusese complet uitat. Durere, pentru că procesul birocratic e extrem de complicat”, a spus Burduja. El a subliniat că proiectul este esențial pentru România, în contextul în care ponderea energiei regenerabile cu producție intermitentă este în creștere, iar exemplele altor țări, precum Austria, Bulgaria sau Serbia, arată necesitatea unor soluții de stocare energetică.
Studiul de fezabilitate a fost scos de două ori la licitație de către SAPE, însă fie nu s-au prezentat ofertanți eligibili, fie cei înscriși au fost descalificați. În acest context, Ministerul Energiei s-a orientat spre parteneriate internaționale, semnând un memorandum de înțelegere (MOU) cu grupul japonez Itochu, în parteneriat cu gigantul francez EDF.
„Se lucrează acum la formarea unui joint venture între Hidroelectrica, Electrica, EDF și Itochu. Sunt bani, există interes, dar e nevoie de un mecanism clar de finanțare. Am discutat cu BERD despre o schemă de tip CfD – contracte pentru diferență, care a funcționat cu succes anul trecut pentru proiecte eoliene și solare”, a explicat ministrul.
Valoarea estimată a investiției se ridică la aproximativ un miliard de euro. Burduja a menționat că acest cost este realist pentru un proiect de asemenea anvergură, iar prin utilizarea fondului pentru modernizare și a experienței acumulate în 2023, proiectul devine mult mai atractiv pentru investitori.
„Nu am renunțat sub nicio formă la Tarnița. Va aduce beneficii nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune, inclusiv pentru țările vecine”, a concluzionat Burduja.
Urmăriți emisiunea integrală AICI sau AICI.
Citește și: Manipularea piețelor de gaze. Securitatea energetică națională pusă pe butuci
Citește și: De ce prețul la gaze în România este uneori mult mai mare decât in Europa?
Citește și: Investițiile energetice ale României între oportunitate și riscuri geopolitice
Citește și: „România crește dar nu se dezvoltă” , spune analistul economic Bogdan Belciu
Citește și: Efectele corupției în energie. Nimic despre cauze!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!