Motivarea deciziei luate în cazul celor trei gimnaste a fost publicată de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) miercuri.
Finala la sol la gimnastică desfășurată luni, 5 august, a fost marcată de mai multe controverse în ceea ce privește notarea gimnastelor din România și SUA. Sportivele din România, Ana Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea, au obținut ambele nota 13.700, ocupând locurile 3, respectiv 4 în clasament.
Ana Bărbosu a celebrat obținerea medaliei de bronz doar pentru câteva secunde deoarece nota sportivei americane, Jordan Chiles, a fost schimbată în urma unei contestații de la 13.666 la 13.766, surclasându-le pe gimnastele române.
În ceea ce o privește pe Sabrina Maneca-Voinea, arbitrii au decis penalizarea ei cu 0.1 din cauza unei presupuse ieșiri în covor, dar care ulterior s-a dovedit prin probe video că nu a existat.
Federația Română de Gimnastică (FRG) și cele două gimnaste din România s-au adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv, cerând verificarea modului în care contestațiile lui Jordan Chiles și Sabrina Maneca-Voinea au fost soluționate, dar și felul în care arbitrii au decis revizuirea contestației lui Chiles după afișarea clasamentului, conform unui comunicat de presă al FRG.
TAS a constatat sâmbătă, cu o zi înainte de închiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, faptul că antrenoarea lui Jordan Chiles a depus contestația în afara timpului regulamentar de un minut și a decis reinstituirea notei inițiale de 13.666 a sportivei americane. Astfel, Ana Bărbosu a revenit pe locul 3, primind medalia de bronz.
Citește și: Ana Bărbosu a primit medalia de bronz la sol la Jocurile Olimpice după decizia TAS
Apelul făcut în cazul Sabrinei Maneca-Voinea a fost respins de TAS. Președintele FRG, Carmencita Constantin, a declarat că antrenorul Sabrinei nu a depus contestație pentru penalizare în timpul competiției, astfel că greșeala a fost speculată în fața TAS, potrivit Euronews.
Important de precizat este faptul că FRG a cerut ca toate cele trei sportive să primească medalia de bronz și s-a ajuns la un acord pe această temă cu partea americană, conform unui comunicat de presă al FRG. Comitetul Olimpic Internațional a decis ca medalia lui Jordan Chiles să fie retrasă și relocată Anei Bărbosu.
Cum motivează TAS decizia
Motivarea TAS confirmă decizia de reinstituire a clasamentului inițial și arată că decizia a fost luată pe baza informațiilor furnizate de Omega, sistemul oficial de cronometrare al Jocurilor Olimpice. De asemenea, TAS precizează că „nicio parte nu a solicitat admiterea altor dovezi.”
Mai mult, se precizează că nicio parte nu a ridicat obiecții cu privire la faptul că antrenoarea americană a depus contestația la 1 minut și 4 secunde după afișarea notei inițiale a lui Jordan Chiles.
Înainte de publicarea motivării, Federația de Gimnastică a SUA a cerut reanalizarea de către TAS a cazului pe motiv că deține probe noi care să demonstreze că antrenoarea lui Jordan Chiles a depus contestația la timp. TAS a respins însă apelul depus de SUA.
Citește și: Un interviu cu David Popovici. Cum arată viața celui mai rapid înotător din lume
Recent, Institutul Internațional pentru Prevenirea și Rezolvarea Conflictelor a scris că președintele comisiei de arbitraj al TAS, Dr. Hamid Gharavi, are o „relație cu România [care] a început din 2011,” reprezentând țara noastră în mai multe dispute legale. Presa din SUA a preluat rapid informația, punând la îndoială obiectivitatea președintelui comisiei de arbitraj și aducând în discuție un posibil conflict de interese.
Din cauza acuzațiilor din presa americană, motivarea TAS vine cu câteva precizări. La începutul procesului, Dr. Hamid Gharavi a precizat în scris faptul că a reprezentat România în trecut în cazuri ce țin de arbitraj economic și că nicio parte nu s-a opus compoziției completului de arbitraj.
De altfel, TAS precizează în motivare că „din moment ce niciuna dintre părțile implicate în acest caz nu a contestat vreun membru al Comisiei în timpul procedurii, se poate presupune în mod rezonabil că toate părțile au fost mulțumite să-și prezinte cazul în fața acestei Comisii.”
TAS a mai specificat că regulamentele și dovezile arată clar încălcarea termenului regulamentar de depunere a contestației de un minut și că „nu este în atribuțiile Comisiei […] să ofere medalii sau să decidă că ar trebui să existe mai mulți destinatari ai medaliei de bronz, așa cum au propus unele dintre Părți.”
Urmărește PressHUB și pe Google News!