Cinci pacienți confirmați cu SARS-CoV-2 și care sufereau și de afecțiuni renale s-au stins zilele trecute din viață la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”.
Pacienții au ajuns la spital direct în stare gravă, doi dintre aceștia fiind internați direct în Anestezie și Terapie Intensivă, însă au decedat la mai puțin de 24 de ore de la prezentarea la spital.
Din această cauză, medicii sunt îngrijorați de faptul că există o reticență din partea pacienților de a veni la spital, chiar dacă prezintă simptome clare ale infecției, cum ar fi febră, tuse sau dificultatea de a respira.
„În cazul pacienților cu afecțiuni renale, cardiace sau a celor transplantanți, să stea acasă deși au simptome clare, poate fi din păcate fatal. Modul în care boala se poate manifesta la o persoană tânără, fără probleme de sănătate este complet diferit de modul în care este afectat un pacient care ia medicamente imunosupresoare, care are boli cronice”, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și coordonator al sectorului de pacienți COVID de la Spitalul „Parhon”.

Reprezentanții spitalului spun că toți cei care au decedat zilele trecute aveau vârste sub 60 de ani și ar fi putut fi salvați dacă veneau la spital mai devreme. Deși erau pacienți cu afecțiuni cronice, speranța de viață pentru următorii cinci ani era, conform medicilor, de peste 50%.
De asemenea, specialiștii au mai remarcat că există o teamă generală în rândul pacienților de a se interna în spital atunci când au probleme de sănătate, însă în cazul celor cu boli cronice, discuția cu un medic și internarea în spital poate face diferența dintre viață și moarte. „Nu susținem și nu am susținut niciodată internarea pacienților asimptomatici, dar credem că acum s-a ajuns în extrema cealaltă în care pacienți cronici, cu simptome clare de COVID «fug» de spital de frica de a nu se infecta cu COVID; lucru care este discordant, ei având deja acest virus”, a completat medicul ieșean. (Mădălina OLARIU)