Țeapă ANL pe model Nordis. 60 de persoane fizice au contractat 72 de apartamente într-un viitor bloc din strada Smârdan din Iași. Pentru 39 de locuințe, banii au fost virați, integral, în contul Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) încă din 2020, pentru celelalte 33 au fost deschise finanțări la CEC Bank.
Imobilul din Bucșinescu e ridicat scheletic până la etajul cinci, însă lucrarea trebuia terminată acum aproape trei ani și e la 50% grad de execuție.
Construcții Unu, antreprenorul, a solicitat o majorare a contractului cu 1,4 milioane de euro (încă 288 euro la fiecare metru pătrat util) din cauza scumpirii materialelor și a majorării salariului minim din construcții.
Citește și: La Riad s-a pregătit covorul roșu pentru o posibilă reuniune Putin – Trump
„Eu am virat banii în contul ANL. E un fel de Nordis, am dat banii și sunt blocați. Ne țin ostatici, banii noștri se devalorizează”, a declarat unul dintre păgubiți, sub rezerva anonimatului. Construcții Unu a dat în judecată ANL și pe cele 60 de persoane fizice. La rândul său, ANL a acționat în instanță Construcții Unu, proces suspendat până la finalizarea celuilalt. Cele 60 de familii au picat la mijloc: și cu banii luați, și fără case.
În noiembrie 2023, Construcții Unu a adresat Tribunalului Iași o cerere de chemare în judecată pe numele Agenției Naționale pentru Locuințe și a 60 de persoane fizice. Firma de construcții a cerut, printre altele, obligarea pârâților la încheierea unui act adițional la contractul de antrepriză generală privind majorarea prețului ca efect al celor două creșteri ale salariului minim în construcții (de la 3.000 lei la 4.000 lei și apoi la 4.582 lei). Constructorul a estimat că aceste modificări ale salariului minim înseamnă în plus 21.206 euro (lucrări deja efectuate) + 491.976 euro (restul lucrărilor de executat) = 513.182 euro.
Continuarea, în Reporteris.ro
Citește și: Președintele Macron acuză Rusia că a manipulat alegerile prezidențiale din România
Urmăriți PressHUB și pe Google News!