Teatrul German de Stat din Timișoara aniversează 70 de ani de existență prin evenimente artistice de excepție | Banatul Azi

Data:

Teatrul German de Stat din Timișoara invită publicul la sărbătorirea a 70 de ani de existență a instituției, perioadă în care au fost produse 467 de spectacole.

În perioada 27-29 iunie 2024, alături de public și de invitați de seamă, se va celebra felul în care începând din 1953 Teatrul German de Stat a influențat în mod decisiv multiculturalismul Timișoarei și supraviețuirea identitară a comunității germane din Banat și România. Vor fi momente artistice de excepție, expoziții și proiecții de film, dar și întâlniri esențiale între generații de artiști, regizori, producători și spectactori.

„Sărbătorim astăzi un teatru a cărui rămânere în ființă nu a fost de la sine înțeleasă: căci după marile convulsii din anii ’70-’90, vremurile ar fi putut fi diferite. Dar acest teatru a avut și continuă să aibă nu doar oameni implicați, ci și multe ajutoare de nădejde și totodată o mare doză de noroc.” spune Lucian Vărșăndan la acest moment aniversar.

Citește și: Câștigătorii TIFF 2024. Un film indian, marele învingător

La 1 ianuarie 1953 ia fiinţă Secţia germană a Teatrului de Stat Timişoara, spectacolul inaugural fiind susţinut la 27 iunie 1953 cu piesa Die Karlsschüler [Elevii şcolii de cadeţi], de Heinrich Laube. După trei ani, secţia germană se desprinde din structura administrativă a Teatrului de Stat și devine Teatrul German de Stat Timișoara. Sala în care TGST își desfășoară activitatea este vechea sală Reduta din clădirea fostului Teatru „Franz Joseph“ – astăzi Palatul Culturii – clădire ce adăpostește, alături de Opera Națională Română Timișoara, teatre dramatice în trei limbi: română, germană și maghiară, fapt unic în lume.

Începând cu anii ’70, emigrarea multor germani din România – care a devenit un fenomen masiv în deceniile de dinainte de prăbușirea comunismului, va afecta activitatea funcțională a instituției, numărul spectatorilor și al actorilor scăzând dramatic. După mijlocul anilor ’90 teatrul a trebuit să îşi definească un drum nou.

Continuarea, în Banatulazi.ro

Citește și: De ce votează tinerii partidele de extremă dreapta

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Teatrul German de Stat Timișoara / Facebook)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Banatul Azi
Banatul Azihttps://www.banatulazi.ro/
Banatul azi este o publicație regională, cu un conținut generalist, care combină jurnalismul clasic cu editoriale, reportaje, interviuri, cu cel de tip new-media, care pune un puternic accent pe partea video.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Joburi pentru absolvenții fără Bacalaureat, unele plătite cu zeci de mii de lei| Ziarul de Iași

Joburi pentru absolvenții fără Bacalaureat, munca necalificată este plătită...

Ziua Statelor Unite ale Americii, sărbătorită la Sibiu | Mesagerul de Sibiu

Ziua Statelor Unite ale Americii, sărbătorită la Sibiu prin...

Începe NEVERSEA 2024 | Ordinea.Ro

Începe NEVERSEA 2024. La ediția a șasea vor fi...