sâmbătă, 31 iulie 2021
AcasăNewsletterTeatrul Municipal al Lugojului, 120 de ani de istorie culturală

Teatrul Municipal al Lugojului, 120 de ani de istorie culturală

Lugojul este un caz aparte față de alte orașe ale țării. Zestrea sa arhitectonică, în special splendidele clădiri din perioada Belle Epoque a Imperiului (sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900), a avut norocul să scape de furia ceaușistă a demolărilor. Surprinzător însă, ce n-a fost dat jos sau stricat pe timpul lui Ceaușescu, s-a distrus după 1990.

Rând pe rând, au căzut în ruină sau au fost desfigurate, ca fațade, Palatul Gaspari (fosta policlinică de pe strada Oltului, ridicată la 1900), Casa avocat Nestor Porumb de pe malul Timișului, Palatul Milocovici (construit în 1912 în stil Art nouveau, în vecinătatea Școlii generale nr. 4), Clădirea partidelor politice (fostă MRF) din Piața Drăgan, ridicată la 1908 și care a adăpostit o lojă masonică, Palatul Poporul, ridicat la 1904 (fosta clădire Moto Velo), Palatul Pongracz, construit în continuarea Palatului Poporul și căruia i-a ars acoperișul turnului de pe colț, înlocuit cu o făcătură oribilă din tablă.

Greu de crezut că vreodată aceste bijuterii arhitectonice de pe vremea Imperiului vor mai putea fi recuperate într-o înfățișare cât mai apropiată de cea originală, care mai poate fi găsită doar în fotografii și planuri arhitecturale de epocă. Există însă și clădiri care înfruntă bine timpul. Printre acestea se află, din fericire, o clădire emblematică a Lugojului cultural: Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”.

Express de Banathttps://expressdebanat.ro/
Cotidianul online Express de Banat ce a apărut pe piața media la 15 noiembrie 2011, redă în timp real ceea ce se petrece în județul Caraș-Severin și Timiș, dar prezintă și povești de viață, performanțe sportive sau subiecte controversate, care stârnesc reacții numeroase din partea cititorilor. Express de Banat se adresează totodată mediului de afaceri, fiind aduse în atenția publicului business-uri de succes sau oportunități de afaceri. Într-o eră a internetului, promovarea produselor și serviciilor dumneavoastră pe site-ul Express de Banat înseamnă garantarea unor clienți noi și menținerea companiei în prim plan.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE