Cum au beneficiat Tel Drum și prietenii săi de fonduri europene pe vremea foștilor baroni ai Constanței

Data:

spot_img

Firma teleormăneană Tel Drum și partenerii săi de afaceri au primit contracte de peste 20 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile de la Consiliul Județean Constanța și Primăria Năvodari, în vremea în care instituțiile erau conduse de Nicușor Constantinescu și Nicolae Matei, ambii condamnați în mai multe dosare de corupție. Tel Drum nu este singura firmă controversată care s-a înfruptat din banii europeni.

Primăria Năvodari a încheiat contracte și cu alte societăți cunoscute pe plan local pentru lipiciul pe care îl au la bani publici sau conexiunile în spațiul politic, pe proiecte derulate cu fonduri europene, ceea ce a dus la blocarea investițiilor și pierderea unor procente consistente din finanțarea nerambursabilă.

Contractele cu Tel Drum și partenerii de afaceri

Tel Drum a primit un contract important de la Consiliul Județean Constanța pe vremea în care instituția era condusă de Nicușor Constantinescu. Societatea controlată de apropiații lui Liviu Dragnea s-a angajat să reabiliteze mai multe drumuri județene din Constanța în schimbul a aproximativ 7 milioane de euro, bani obținuți prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Investiția urmărea reabilitarea unui tronson din Drumul Județean 228, adică legătua DN22C Nazarcea – DN2A Ovidiu.

Contractul a fost semnat în 27 iulie 2010, iar doi ani mai târziu, Uniunea Europeană a constat nereguli în derularea lucrărilor și a aplicat o corecție financiară de 5%. Revista 22 a scris în martie 2018 că UE a constatat că Tel Drum ar fi primit pentru acest contract mai mulți bani decât i s-ar fi cuvenit și, prin urmare, a sesizat OLAF. 

Primăria Năvodari, condusă de Nicolae Matei, i-a atribuit asocierii Tel Drum – Imob Lux Construct – Specialist Consulting un contract în valoare de aproximativ 13 milioane de euro ca să modernizeze drumul dintre stațiunea Mamaia și orașul Năvodari. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în noiembrie 2016, dar termenul a fost depășit cu aproape 1 an și jumătate, iar lucrările au fost făcute de mântuială. Primele gropi au apărut la mai puțin de un an de la recepția investiției.

Nicolae Matei
Nicolae Matei

Ca atare, în ianuarie 2019, Primăria Năvodari a cerut înscrierea la masa credală a societății Tel Drum cu aproape 3 milioane de euro, conform G4Media. Informația apare în ultimul raport privind insolvența Tel Drum, publicat pe 4 martie 2019. Tot atunci, Primăria Năvodari promitea că reparațiile drumului intră în garanția lucrărilor și, prin urmare, vor fi suportate de Tel Drum. Pentru această lucrare, UE nu a aplicat corecții financiare. 

În 2015, societatea Imob Lux Construct și-a schimbat numele în Imob Infrastructură și, sub noua denumire, a primit un contract de aproximativ 7 milioane de euro ca să construiască un centru de agrement în Năvodari – după cum ați putut citi pe PressHub https://presshub.ro/ banieuropeni/2019/03/29/pierdut-orasul-navodari-fondurile-europene-aqua-park-firma-insolventa/.

Proiectul era grandios și, dacă reușea, ar fi fost cel mai mare și modern complex de pe litoralul Mării Negre, cu o suprafață totală construită de aproape 6.500 mp. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate până la sfârșitul anului 2015; pentru că acest lucru nu a fost posibil, Primăria Năvodari a pierdut finanțarea europeană. Astăzi, în locul centrului de agrement se întinde o urmă uriașă de ciment și fier, lucrările nefiind finalizate nici măcar în proporție de 30%.

Primul acționar al Imob Lux Construct a fost Kiss Laszlo Gyorgy, care reprezenta offshore-ul Ferko Company și care a înființat societatea în 2005, alături de alți doi parteneri: Viorel Apreutesei și Gheorghe Florea. Kiss Laszlo Gyorgy este nimeni altul decât fostul consultant al unor personaje precum Sorin Ovidiu Vântu, Fathi Taher, Eugen Nicolicea sau Marian Iancu, pe care i-a consiliat în conceptul offshore.

DIICOT l-a trimis în judecată pe Gyorgy pentru mai multe infracțiuni, conform clujust.ro. 

Zece ani mai târziu, societatea și-a schimbat numele în Imob Infrastructură și a început să fie gestionată de un asociat unic: Victor Țene, un afacerist controversat, apropiat de Liviu Dragnea.

Despre el, jurnaliștii de la RISE Project au scris că face parte din anturajul penal și financiar al lui Marian Vanghelie, fost primar PSD la Sectorul 5 și face legătura între banii Tel Drum și familia Dragnea: „Una dintre firmele lor (Imob Lux Construct SRL) a câștigat într-o singură zi din 2013 șase licitații în valoare totală de peste 88 milioane de lei.

Apoi a descins procuratura, i-a reținut puțin pe ambii, societatea suspectă a fost radiată și-n locul ei a apărut una nouă, cu nume asemănător (Imob Infrastructură SRL) și același cod fiscal. În numai doi ani, 2014 și 2015, această nouă firmă încasează 10 milioane de la Tel Drum, notează RISE Project.

Tel Drum și partenerii de la Imob Lux Construct au intrat în insolvență după toate aceste contracte încheiate cu statul.

Ruina construcției care ar fi trebuit să fie cel mai mare aquapark de pe litoral
Ruina construcției care ar fi trebuit să fie cel mai mare aquapark de pe litoral

Cine s-a mai înfruptat din banii europeni gestionați de Primăria Năvodari

Pe vremea în care Nicolae Matei era la conducerea Primăriei Năvodari, administrația locală a mai atribuit contracte importante, cu finanțare europeană, și altor societăți cunoscute pe plan local pentru lipiciul pe care îl au la bani publici sau conexiunile în spațiul politic. Toate proiectele au avut probleme în derularea lor, nu s-au respectat termenele impuse de UE, iar primăria a fost nevoită să restituie bucăți importante din finanțare. 

Un proiect în valoare de 8 milioane de euro a ajuns la PG Delta Electron, o mică firmă din Năvodari care s-a făcut mare datorită zecilor de contracte obținute de la primăriile și instituțiile publice din județul Constanța.

Patronul ei, Cornel Florin Pocora, este un dezvoltator imobiliar cunoscut pe plan local, una dintre cele mai recente investiții fiind un bloc cu șapte etaje la granița dintre stațiunea Mamaia și Năvodari. Proiectul cu finanțare europeană pe care l-a câștigat de la Primăria Năvodari viza modernizarea drumului dintre E60 și platforma industrială Năvodari. Uniunea Europeană a aplicat corecții de aproximativ 530.000 de euro.

Alte 6 milioane de euro au fost virate de Primăria Năvodari pentru construirea unui centru de afaceri. De acest lucru s-a ocupat SC SCIM SA, o societate înființată în 1991 de un vechi pedelist constănțean, Dănuț Moisoiu. În 2016, în pofida numeroaselor contracte pe bani publici pe care le-a primit de la stat de-a lungul anilor, societatea a intrat în insolvență. În acest proiect nu s-au aplicat corecții financiare. 

Centrul de afaceri din Năvodari
Centrul de afaceri din Năvodari

Amenajarea malului Mării Negre în zona de litoral a orașului Năvodari a fost un alt contract important al Primăriei Năvodari, care a beneficiat de finanțare europeană și care a ajuns la SC DC Prod Plast SRL – SC 97 Electriconst SRL.

A avut o valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro. Societatea DC Prod Plast SRL își are sediul tot în Năvodari și este deținută de omul de afaceri Cristian Drăgoi, iar SC 97 Electriconst SRL are sediul în Constanța și este gestionată de Anca Niculae și Costică Frunză. În acest proiect nu s-au aplicat corecții financiare.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Info Sud-Est în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Andreea Pavel
Andreea Pavel
Andreea Pavel este jurnalist si fondator al ziarului Info Sud-Est. A debutat in presa in anul 2007, iar in anul 2014 a castigat Tanarul Jurnalist al Anului ”pentru indrazneala de a face presa libera la Constanta”. Infiintat in anul 2012, saptamanalul Info Sud-Est s-a remarcat printr-o serie de investigatii despre legaturile transpartinice, abuzurile si coruptia de la malul marii, dar si prin campaniile de salvare a patrimoniului cultural si istoric din Constanta.
1 COMENTARIU
  1. Da, toate javrele-astea hoate s-au vazut in bani europeni ca gaina in gramada, odata ce le-a picat peschesul, l-au supt in mod direct, iar o bucatica infima au folosit eventual si pentru obiectivul pe care-l aveau, insa rezultatele s-au vazut la doar 1 an, cand drumurile se umpleau de gropi. Sau a ramas in locul respectiv o urma de ciment doar, cum apare in articol. Cand ar trebui sa dea in folosinta, intra in insolventa, ca sa nu mai dea socoteala de nimic. Sa infundati puscaria pe zeci de ani, hotilor ordinari, cu porkarul-sef in cap!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, un exemplu de restaurare premiat la nivel european. Ce beneficii a adus restaurarea

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca se află printre câștigătorii...

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...