joi, 2 decembrie 2021
AcasăNewsletterTeme inedite la finalizarea facultății: studenții testează noi condimente pentru carne

Teme inedite la finalizarea facultății: studenții testează noi condimente pentru carne

Studenții Facultății de Zootehnie de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași au ales pentru lucrările de diplomă de la finalul studiilor o serie de teme inedite.

Studenții din anul IV de studii de la specializările „Controlul și expertiza produselor alimentare” și „Tehnologia prelucrării produselor alimentare”, au în lucru mai multe probe de pastramă de pui pentru care au folosit ingrediente mai puțin uzuale, cum ar fi sucul de portocale sau mierea, ienibaharul sau coriandru. De asemenea, o altă variantă este pastrama de vânat condimentată cu ienibahar sau coriandru.

Aceste produse sunt verificate, apoi degustate în cadrul laboratoarelor de analize senzoriale, unde se urmărește comportamentul lor tehnologic. Produsele sunt degustate chiar de colegii studenților.

„Noi ne dorim, pe termen mediu, să aducem pe piață produse noi în ceea ce privește condimentarea și nu numai. În preparatele noastre, de exemplu, în pastrama de piept de pui am introdus noi elemente, cum ar fi sucul de portocale, pentru a vedea dacă piața este deschisă unor noi produse alimentare, aceasta deoarece consumatorii sunt obișnuiți cu acele condimente tipizate (piper sau usturoi)”, a povestit Diana Rusu, studentă în anul IV la Facultatea de Zootehnie a USAMV Iași.

Atât procesul de producere cât și analiza senzorială a acestor preparate din carne sunt supravegheate de cadrele didactice. Spre exemplu, primul parametru determinat în cadrul laboratorului este calitatea senzorială a preparatelor.

„Studenții care au proiectul de diplomă la disciplina «Tehnologia cărnii și a produselor din carne» au inovat, conceput și realizat noi fișe tehnologice pentru sortimentul pastramă de pui. Procesul a constat într-o maturare și condimentare diferențiate, aplicarea unor tratamente termice diferite, iar în final fiind urmărită și calitatea produsului finit. Ulterior produsele sunt supuse analizelor fizico-chimice”, a punctat șef lucrări Marius Ciobanu, coordonatorul lucrărilor de diplomă.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE